Φθηνότερους ναύλους έως 8,5% απολαμβάνουν από την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους οι επιβάτες της ακτοπλοΐας ύστερα από την κατάργηση ορισμένων μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ τρίτων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών, απαιτείται να γίνουν και άλλα βήματα προκειμένου η ακτοπλοΐα να βρεθεί σε «ήρεμη ρότα», ώστε να αντεπεξέλθει στα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει εξαιτίας του υψηλού κόστους των καυσίμων αλλά και της άρνησης πολλών τραπεζών να τις χρηματοδοτήσουν.

Κύκλοι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) αλλά και της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) υποστήριξαν ότι η Πολιτεία θα μπορούσε να μειώσει τον ΦΠΑ, που σήμερα είναι για τους επιβάτες 13% και τα οχήματα 23%, στα επίπεδα που ισχύει για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά τους, κύκλοι των ναυτιλιακών πρακτόρων σημείωσαν ότι ενδεχομένως κατά τη θερινή περίοδο να «δούμε και ενδιαφέρουσες προσφορές από εταιρείες προκειμένου να αυξήσουν το μερίδιό τους στην “πίτα” των επιβατών».

Να σημειωθεί ότι όλες οι εισηγμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 εμφάνισαν ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που επιβάρυνε συνολικά τη θέση τους.

marinews.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook