«Η οδική ασφάλεια μας αφορά όλους και η ευαισθητοποίηση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για να μπει επιτέλους ένα «stop» στα τροχαία ατυχήματα, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πολλούς συμπολίτες μας και σε αγαπημένα μας πρόσωπα».

Τα παραπάνω επισήμανε ο Δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων που διοργάνωσε ο Δήμος Κισσάμου και ο Σύλλογος Αρωγής & Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος», την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στο Καστέλι Κισσάμου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Αστυνομική Διεύθυνση, τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Πυροσβεστική Διεύθυνση και το Ε.Κ.Α.Β., με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρας Μνήμης για τα θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων.

«Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μία σύγχρονη μάστιγα καθώς εκτιμάται ότι αποτελούν διεθνώς την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τις καρδιοπάθειες και τις κακοήθειες. Οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα είναι περισσότερο οδυνηροί από οποιαδήποτε άλλη αιτία και αυτό γιατί θύματα των τροχών είναι κατά κανόνα άτομα υγιή, ζωντανά και δραστήρια. Ειδικότερα, όσον αφορά τη χώρα μας ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων είναι εξαιρετικά υψηλός με αυξητικές μάλιστα τάσεις. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους» ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Ο Δήμαρχος Κισσάμου υπογράμμισε πως «η Ελλάδα καταλαμβάνει την αρνητική πρώτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. με τον υψηλότερο δείκτη τροχαίων ατυχημάτων. Με βάση τα στοιχεία τού 2010 η Ελλάδα ήταν πρώτη σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα με 116 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ στον αντίποδα η Σουηδία είχε 28 θανάτους, ανά εκατομμύριο κατοίκων. Κάθε χρόνο στην χώρα μας, συμβαίνουν περίπου 20.000 οδικά ατυχήματα διαφορετικού επιπέδου σοβαρότητας, 2.500 άνθρωποι περίπου χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στη χώρα μας, από τροχαία ατυχήματα, κάτι που σημαίνει το θάνατο 7 ανθρώπων κάθε μέρα και 30.000 άνθρωποι περίπου τραυματίζονται σοβαρά ή ελαφρά σε τροχαία ατυχήματα, στη χώρα μας κάθε χρόνο». 

«Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε σήμερα στην Κίσσαμο στο πλαίσιο της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλουμε ως Δήμος για ενημέρωση και εμπέδωση της έννοιας της οδικής συνείδησης σε όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως όσον αφορά στους νέους μας, οι οποίοι διαμορφώνουν πλέον μια διαφορετική, πιο ελπιδοφόρο κουλτούρα όσον αφορά την κοινωνική ευθύνη που έχει ο καθένας που κυκλοφορεί στο δρόμο και η οποία βασίζεται στην λήψη προληπτικών μέτρων. 
Με γνώμονα και προσανατολισμό μας πάντοτε τους πολίτες, επιδιώκουμε – πάντα σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς τη δημιουργία αλλά και την αλλαγή στάσεων, όσον αφορά στην ασφαλή και υπεύθυνη συμπεριφορά στον δρόμο» κατέληξε ο κ. Σταθάκης.