Σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επιστολή με το πλαίσιο των θέσεων της κυβέρνησης για τον προυπολογισμό του 2015, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που δεσμεύεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση σε δύο φάσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Ζώη Τσώλη στο Βήμα την Παρασκευή, η κυβέρνηση δεσμεύεται:

1. Μέχρι το τέλος του έτους με την ολοκλήρωση του τρέχοντος ελέγχου, και
2. Το 2015 με τη συμφωνία για το άνοιγμα της πιστωτικής γραμμής από το ESM.

Στην επιστολή περιγράφονται επακριβώς οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας και η επίτευξη για δεύτερη χρονιά πρωτογενούς πλεονάσματος στον προυπολογισμό στο ύψος των 2,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις ΔΕΚΟ κατά το 2015 ενώ υπογραμμίζεται ότι τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ υπερβαίνουν (μετά κι από τις μειώσεις) τα 3,6 δισ. ευρώ καθώς από την εκκαθάριση 7.000.000 δηλώσεων (φυσικών και νομικών προσώπων) προέκυψε μέσος φόρος 536 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται, ότι η απόδοση του φόρου υπερβαίνει τις προσδοκίες καθώς από τις δύο πρώτες δόσεις το δημόσιο συγκέντρωσε έσοδα 1,2 δισ. ευρώ όταν η τρόικα υπολόγιζε ότι δεν θα υπερβούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο δίμηνο και συνολικά τα 2,4 δισ. ευρώ με την καταβολή της τελευταίας δόσης για εφέτος που είναι στο τέλος Φεβρουαρίου.

Για τα ανοιχτά φορολογικά ζητήματα η κυβέρνηση αποφεύγει κάθε αναφορά στο ζήτημα της κατάργησης των εξαιρέσεων του ΦΠΑ και την αύξηση των συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, στο επίπεδο που ισχύει για όλη τη χώρα.

Όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι το ζήτημα αυτό θα τεθεί μόλις έρθει η τρόικα στην Αθήνα.

Κατά τις πληροφορίες η άφιξη της αναμένεται (εκτός νέου απροόπτου) την ερχόμενη εβδομάδα.

Η τρικυμία για τα ληξιπρόθεσμα

Σε ότι αφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών (σ.σ. την οποία ακόμη κι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι ευνοική και θα ήταν ταυτόσημη με τη θέση του αν πρόβλεπε ταυτόχρονα ότι το όριο καταβολής των δόσεων δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη) η κυβέρνηση ελπίζει να κλείσει σήμερα το θέμα επικρατώντας η λογική.

Το ζήτημα ανέλαβε να ξεκαθαρίσει ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταικούρας, ο οποίος χθές παρουσίασε στοιχεία στη Βουλή στοιχεία που δείχνουν ότι η στάση πολλών βουλευτών, δεν στηρίζεται σε κανένα οικονομικό στοιχείο αλλά μόνο στις εντυπώσεις από τα μέσα ενημέρωσης.

Ποιοί και πόσο πληρώνουν για τον ΕΝΦΙΑ

Οπως είπε:

-Το μέσο ποσό ΕΝΦΙΑ ανά φορολογούμενο, μετά τις βελτιώσεις που επήλθαν στη ρύθμιση και την τελική εκκαθάριση των σχετικών δηλώσεων, ανέρχεται στα 536 ευρώ.

-Tο 96% των οφειλετών δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να υπαχθεί στις 72 έως 100 δόσεις της ρύθμισης.

Και αυτό γιατί, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το 92% των υπόχρεων έχει επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ ύψους μέχρι 1.000 ευρώ και το 4% από 1.000 ευρώ μέχρι 1.500 ευρώ.

Συνεπώς, για το 96% των περιπτώσεων, με δεδομένη την υποχρέωση ελάχιστης μηνιαίας καταβολής ύψους 50 ευρώ που υπάρχει στην υφιστάμενη ρύθμιση, το πλήθος των δόσεων δεν θα υπερέβαινε τις 30 και, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τις 10-20 δόσεις.

Πάγια ρύθμιση

Από αυτά προκύπτει ότι η δυνατότητα που δίνεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» σε όλους όσοι δεν μπορούν να καταβάλουν τις επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, να τακτοποιήσουν το χρέος τους σε 12-24 δόσεις υπερκαλύπτει τις ανάγκες τους.

Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, δόση Σεπτεμβρίου, εφόσον δεν έχει πληρωθεί, θα μπει κανονικά στη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, εάν δεν πληρωθούν, είναι δυνατόν να υπαχθούν στην ισχύουσα πάγια ρύθμιση οφειλών, η οποία καλύπτει αυτές τις περιπτώσεις.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές

Με δεδομένο ότι θα ξεπεραστούν τα εσωτερικά πολιτικά εμπόδια η κυβέρνηση περιγράφειο στην επιστολή της τις διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν στην κοινωνική ασφάλιση (τη δομή των ταμείων), τις παρεμβάσεις για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και τις οποίες προτίθεται να υλοποιήσει. Απομένει η εξειδίκευση των μέτρων και φυσικά τι θα ζητήσουν οι δανειστές.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook