Να γίνουν ισχυρότερα και πιο ξεκάθαρα τα μηνύματα που στέλνει η αμερικανική κυβέρνηση προς την Τουρκία, σε σχέση με τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησαν ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας από το Λευκό Οίκο, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες το απόγευμα στην Ουάσιγκτον με το σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου Μπάιντεν, Colin Kahl.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ-CNA, η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, με αφορμή την επίσκεψη του Αντιπροέδρου Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στη συνομιλία που διήρκεσε μία ώρα, οι ομογενείς χαρακτήρισαν απαράδεκτη την προσπάθεια που καταβλήθηκε από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Άιντε να «μπουν από την πίσω πόρτα» τα ενεργειακά στο τραπέζι των συνομιλιών. Είπαν ότι με την ένταση που προκαλεί η Τουρκία επιδιώκει να αποσπάσει με εκβιαστικό τρόπο ανταλλάγματα και να δημιουργήσει τετελεσμένα και υπογράμμισαν ότι σε καμιά περίπτωση η οποιαδήποτε αποκλιμάκωση επιδιωχθεί από αμερικανικής πλευράς δεν θα πρέπει να γίνει με θύμα την Κύπρο.

Οι ομογενείς, πάντως, δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συνομιλία με τον κ. Kahl, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν ενάμιση μήνα.

Σε σχέση με την επίσκεψη Μπάιντεν στην Τουρκία, τους διαβεβαίωσε ότι το κυπριακό θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του αντιπροέδρου με την Τουρκική ηγεσία κι ότι οι θέσεις του για το κυπριακό, το ρόλο της Κύπρου και την εταιρική της σχέση με τις ΗΠΑ, παραμένουν οι ίδιες που εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στο νησί το Μάιο.

Στην αντιπροσωπεία των ομογενών συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο αναπληρωτής πρόεδρος Τάσος Ζαμπάς, ο πρόεδρος της Ενιαίας Προσπάθειας Ελλήνων Αντι Μάνατος, ο Μάικ Μάνατος, ο διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Εντι Ζεμενίδης κι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Ιερσέης, Σάββας Τσίβικος.

mignatiou.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook