Αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Στόχος η επιτάχυνση της εκδίκασης πολιτικών υποθέσεων που συνδέονται και με τις επενδύσεις.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται κατάργηση της προσωποκράτησης για ιδιωτικές διαφορές μέσω αλλαγών που θα επιφέρει ο νόμος στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης. Συγκεκριμένα, ο δικαστήριο που θα εκδικάσει τη υπόθεση θα κρίνει αν είναι σε θέση να πληρώσει και θα προστατεύει τους οικονομικά αδύναμους από τη φυλάκιση.

Η διάταξη αυτή καταργεί την προσωποκράτηση για αστικά και εμπορικά χρέη για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το μέτρο παραμένει μόνο σε ισχύ για εκείνους που, ενώ διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα ικανοποίησης του αντιδίκου τους, εσκεμμένα δεν το πράττουν, αποκρύπτοντας τα οικονομικά μέσα τους ή αρνούμενοι να συμμορφωθούν στις δικαστικές αποφάσεις.

Επιπλέον, καταργούνται οι δίκες στο ακροατήριο και όλη η διαδικασία θα γίνεται εγγράφως, εκτός κι αν κρίνει ο δικαστής ότι απαιτείται εξέταση μαρτύρων, ενός από κάθε πλευρά.

Το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αγωγής μέχρι την έκδοση της απόφασης δεν θα ξεπερνά τους έξι με οκτώ μήνες, το 1/3 δηλαδή του χρόνου που απαιτείται σήμερα για την έκδοση πρωτόδικης απόφασης.

Όπως είπε ο κ. Αθανασίου θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και στους πλειστηριασμούς ακινήτων με τη χαρακτηριστική φράση \”να εξουδετερώσουμε τα κοράκια\”.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, όλες οι πράξεις κατά τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης θα συγκεντρώνονται σε μια πράξη (ανακοπή), για την άσκηση της οποίας προβλέπονται πλέον μόνο δυο στάδια, ένα πριν και ένα μετά τον πλειστηριασμό.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται συγκεκριμένος προσδιορισμός του πλειστηριασμού το αργότερο εντός οκτώ μηνών από την ημέρα της κατάσχεσης, ενώ απλοποιείται και το σύστημα υποβολής προσφορών.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook