Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στο χώρο της επιχειρηματικότητας επιλέγοντας την δική τους δουλειά απ’ ότι να δουλεύουν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. 
Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός καθότι οι περισσότεροι θέλουν να εργάζονται για τον αυτό τους και να νιώθουν δημιουργικοί και ανεξάρτητοι. Το franchise κατέχει εξέχουσα θέση στον συγκεκριμένο χώρο με προτάσεις που διαχρονικά έτυχαν ευρύτατης αποδοχής σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά και άντεξαν στον χρόνο. Προτάσεις οι οποίες ήταν καλά οργανωμένες, και προσέφεραν στους franchisees όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να γίνουν και αυτοί με την σειρά τους επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Πως όμως κάποιος θα καταλάβει αν είναι κατάλληλος για να ακολουθήσει το δρόμο του «επιχειρείν» και ιδιαίτερα τον δρόμο του franchising;
Για να το απαντήσουμε αυτό θα πρέπει ο υποψήφιος να αναρωτηθεί και να απαντήσει ειλικρινά κάποιες σημαντικές ερωτήσεις. Απαντήσεις που στην ουσία θα πρέπει να τις δώσει στον εαυτό του ειλικρινά και αντιλαμβανόμενος πλήρως τις ευθύνες του εγχειρήματός του. Αναρωτηθείτε λοιπόν:
Έχετε ξανα-ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα; Με λίγα λόγια ξέρετε πραγματικά πως δουλεύει μια επιχείρηση; Αν ναι ήτανε στον ίδιο κλάδο με αυτόν που σκέφτεστε τώρα;
Έχετε τα χαρακτηριστικά ενός καλού manager και ηγέτη, δηλαδή καλή οργάνωση, μεθοδικότητα, ομαδικότητα, και πάνω απ όλα ικανότητα πωλήσεων; Είστε ενήμεροι με τις έννοιες του marketing και πόσο επικοινωνιακός τύπος είστε;
Πάνω απ’όλα έχετε το κίνητρο και την όρεξη να δουλέψετε πολλές ώρες για να στήσετε έτσι όπως πρέπει την πιθανή επιχείρησή σας? Πόσο αφοσιωμένοι στο στόχο θα είστε ώστε να πετύχετε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα;
Τέλος έχετε το απαραίτητο κεφάλαιο; Πόσο διατεθειμένοι είστε να δουλέψετε πάνω σε αυτό ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως;
Εάν σε όλα αυτά μπορείτε να απαντήσετε ειλικρινά στον εαυτό σας και είστε θετικοί τότε ίσως το franchise να είναι για εσάς. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και να πιστεύετε πως θα πετύχετε. Πρέπει να πείσετε τον εαυτό σας ότι μπορείτε να το κάνετε και να επιστρατεύσετε όλη σας την δύναμη για να το κάνετε. Ο franchisor και το σωστά οργανωμένο σύστημα του μπορούν να σας δείξουν τον δρόμο. Όμως δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται τεράστια προσωπική δουλειά και μεγάλα αποθέματα ψυχικής δύναμης για να ξεκινήσετε από την αρχή και να φτάσετε και γιατί όχι να ξεπεράσετε τα επίπεδα άλλων πετυχημένων franchisee. Μην ξεχνάτε ότι πολλοί franchisee διαχρονικά έχουν γίνει καλύτεροι και αποδοτικότεροι από τους ίδιους τους franchisors.
Ο franchisor θα σας δείξει τον δρόμο και θα σας προμηθεύσει με τα κατάλληλα εργαλεία για να ξεκινήσετε. Θα σας βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα δημιουργίας της επιχείρησης σας αλλά το μόνο πράγμα που δεν θα κάνει είναι να τρέξει ο ίδιος την επιχείρησή σας. Μετά την εκπαίδευση θα πρέπει εσείς να βάλετε το κεφάλι κάτω και να δουλέψετε για να επιτύχετε. Όσο καλή διάθεση και να έχει ο franchisor δεν θα πετύχετε ποτέ αν δεν το πάρετε σοβαρά. Σοβαρά ίσως σημαίνει ατελείωτες ώρες στην επιχείρησή σας, άψογη εξυπηρέτηση πελατών, ακόμα και κάποιους μήνες δωρεάν εθελοντικής εργασίας για να γίνει γρηγορότερα η απόσβεση του κεφαλαίου σας.
Από την πλευρά μας εμείς σαν σύμβουλοι μπορούμε να καταλάβουμε σε μεγάλο βαθμό αν κάποιος είναι έτοιμος να ξεκινήσει το δικό του franchise. Γιατί σίγουρα το κεφάλαιο μπορεί να είναι σημαντικό αλλά πολλές φορές δεν είναι αρκετό. Επιχείρηση χωρίς προσωπική δουλειά, όραμα και φιλοδοξία δεν μπορεί να πάει ψηλά. Άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος μας: Να «φιλτράρουμε» τον υποψήφιο franchisee, να τον συμβουλεύουμε, αλλά και να τον προστατεύουμε από μια αποτυχημένη συνεργασία.
Τελειώνοντας όλοι οι υποψήφιοι franchisees θα πρέπει να σκεφθούν αρκετά σοβαρά όλα αυτά που προανέφερα παραπάνω. Μπορούν να το ψάξουν αρκετά, να πάνε σε εκθέσεις , να μελετήσουν τις συμβάσεις, να επισκεφθούν έναν η περισσότερους συμβούλους και στο τέλος να δούνε τι πραγματικά τους ταιριάζει σταθμίζοντας τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά ενός τέτοιου εγχειρήματος. Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες για να γίνονται επιχειρηματικές κινήσεις με κύριο άξονα την τύχη. Μπορεί λοιπόν η τύχη να ευνοεί τους τολμηρούς αλλά ευνοεί και αυτούς που σταθμίζουν σωστά τις περιστάσεις.

Πάνος Μπαρμπόπουλος

Έμπορος-Σύμβουλος Franchise Κρήτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook