Η Πρωτοβουλία Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση αύριο στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων για το θέμα των δεξαμενών υγρών καυσίμων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση:

\”Μετά το ομόφωνο «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, που δεν στηρίχθηκε από τη δημοτική αρχή με καμία πράξη πολιτική, με καμία ενέργεια που να συμπεριλαμβάνει και να ενεργοποιεί τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους πολίτες, ήρθε το ομόφωνο «όχι» στις εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στη Σούδα. Όμως, οι λέξεις και οι επικοινωνιακού τύπου κινήσεις της δημοτικής αρχής δεν μπορούν πλέον να κρύψουν την πολιτική της συγκατάθεση που απέχει πολύ από το «όχι» που ψελλίζει.

Στην περίπτωση των δεξαμενών καυσίμων στη Σούδα, πώς αλλιώς εξηγείται η ολιγωρία για τη συζήτηση του ζητήματος και η σύγκληση δημοτικού συμβουλίου κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με έκτακτη πρόσκληση, την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα, την προηγούμενη δηλαδή από τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση αίτησης ακύρωσης; Αυτή η ολιγωρία επιτείνεται από την εισήγηση του δημάρχου, που ουσιαστικά παραχώρησε την πολιτική απόφαση στη νομική υπηρεσία του δήμου και καλλιέργησε στη συνείδηση του δημοτικού συμβουλίου και των πολιτών την ηττοπάθεια, δηλώνοντας ότι πρόκειται για χαμένη υπόθεση, με μηδαμινές δυνατότητες επιτυχίας.

Ας θυμίσουμε στον κ. δήμαρχο ποια είναι η δύναμη μιας δημοτικής αρχής: οι πολίτες. Αυτοί στους οποίους ο ίδιος επανειλημμένα αρνείται να αποταθεί, να ακούσει, να τους καλέσει να διεκδικήσουν τα νομικά και ηθικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους. Γιατί ο δήμαρχος δεν ακούει τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων της Σούδας που ενίστανται ισχυρά στην εν λόγω επένδυση; Γιατί δεν καλεί την πλειοψηφία των πολιτών που αντιτίθενται, σε κινητοποιήσεις και δημοψήφισμα, σε δημοκρατική δηλαδή υπεράσπιση των δικαιωμάτων που λέει ότι τους αναγνωρίζει;

Ακούσαμε τη νομική υπηρεσία του δήμου να υποστηρίζει ότι η αίτηση ακύρωσης λίγη τύχη έχει και ότι ο δήμος δεν μπορεί να τεκμηριώσει έννομο συμφέρον, άποψη που εισηγήθηκε και ο δήμαρχος. Γιατί ο κ. δήμαρχος επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από νομικές εκτιμήσεις και δεν δηλώνει την πολιτική του θέση; Εφόσον η νομική υπηρεσία έχει αυτή τη γνώμη γιατί δεν δέχτηκε ο κ. δήμαρχος να αναλάβει την αίτηση ακύρωσης δικηγορικό γραφείο που να έχει εμπειρία και διάθεση να διεκδικήσει με αξιώσεις την κατοχύρωση της αίτησης ακύρωσης; Γιατί επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή, πυροδοτώντας αντιδράσεις εναντίον του πανταχόθεν, να συναρτήσει την ψήφιση του «όχι» από το δημοτικό συμβούλιο με τη διεκπεραίωση της υπόθεσης από τη νομική υπηρεσία και όχι σε συνεργασία με όποιο άλλο δικηγορικό γραφείο;

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ποια είναι η πολιτική θέση της δημοτικής αρχής για την εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στη Σούδα. Η θέση δεν υποστηρίζεται με λόγια, αλλά με πράξεις και η πράξη της δημοτικής αρχής λέει ότι δεν έχει βούληση και πίστη να στηρίξει τον αγώνα των πολιτών ενάντια στις δεξαμενές καυσίμων. Η πράξη της δημοτικής αρχής λέει ότι δεν έχουμε «τύχη και έννομο συμφέρον».

Οι πολίτες χρειάζεται να οργανώσουν τον αγώνα τους και να δηλώσουν με σθένος την αντίθεση τους στα σχέδια που ετοιμάζονται για αυτούς χωρίς αυτούς. Με το ίδιο σθένος που χρειάζεται να υποστηρίξουν την εναντίωσή τους στην ιδιωτικοποίηση του χανιώτικου αεροδρομίου, για την οποία η δημοτική αρχή έχει, επίσης, μόνο λόγια και νομικά επιχειρήματα. Η εμπειρία του αγώνα για τη διάσωση των Αγίων Αποστόλων δείχνει στους Χανιώτες πως, όταν οι πολίτες παίρνουν την τύχη τους στα χέρια τους, ανατρέπουν και νομικά δεδικασμένα, κόντρα στο κυρίαρχο πολιτικό κατεστημένο και το όραμα της ανάπτυξης των λίγων ενάντια στην ευημερία των πολλών.

* Η Πρωτοβουλία Πολιτών, και αυτό το Σάββατο στις 12μ., θα βρίσκεται μπροστά στην Αγορά για ενημέρωση και συλλογή υπογραφών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου και απευθύνει κάλεσμα σε όλους και όλες.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook