Ανέβηκαν οι τόνοι στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων με μήλον της έριδος τη ματαίωση διαγωνισμού για την εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας του 16ου δημοτικού σχολείου στα Χανιά.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση η μείζων αντιπολίτευση η οποία διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι ματαιώθηκε από το δήμο η εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας του 16ου δημοτικού, που είχε αποφασιστεί πριν από ένα χρόνο όταν προκλήθηκαν προβλήματα στο κτίριο μετά το σεισμό του Οκτωβρίου.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή, ανέφερε ότι έγιναν παρεμβάσεις στο κτίριο και σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες το συγκεκριμένο σχολείο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Για το λόγο αυτό ματαιώθηκε ο διαγωνισμός.

Ωστόσο, η ένσταση από την πλευρά της αντιπολίτευσης ήταν ότι η ματαίωση έγινε χωρίς να έχει δοθεί ούτε ένα έγγραφο από την τεχνική υπηρεσία που να εγγυάται με βεβαιότητα και υπογραφή, ότι το 16ο δεν είναι επικίνδυνο, μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν. Όπως ειπώθηκε με προφορικές διαβεβαιώσεις δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών.

Δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας

\”Πριν ένα χρόνο που είχε τεθεί το θέμα είχα ψηφίσει και ο ίδιος υπέρ της μελέτης. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις από την τεχνική υπηρεσία αποκατέστησαν τις ζημιές και το κτίριο δεν είναι επικίνδυνο. Το κόστος, λοιπόν, των 64.000 ευρώ που επρόκειτο να διατεθεί για τη στατική μελέτη κρίθηκε μεγάλο, ειδικά από τη στιγμή που το κίνδυνο δεν παρουσίαζε επικινδυνότητα μετά τις παρεμβάσεις της τεχνικής υπηρεσίας\”

Στη συνέχεια από την τεχνική υπηρεσία του δήμου αναφέρθηκε ότι στο σχολείο έγιναν επισκευές, ενισχύθηκε το κτίριο και τα σημεία στα οποία είχαν παρουσιαστεί προβλήματα αποκαταστάθηκαν.

\”Χανιά Μαζί για το Δήμο μας\”: Χρυσούλα Χατζηδάκη

\”Μετά από έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας τότε, είχε ζητηθεί εκτός από τις εργασίες αποκατάστασης να διατεθούν χρήματα γιατί το κτίριο μπορεί να μην είναι επικίνδυνο, είναι όμως παλιό και δεν έχει οικοδομική άδεια. Έπρεπε λοιπόν να εκπονηθεί μελέτη για να είμαστε ήσυχοι. Τότε είχαμε αποφασίσει όλοι ομόφωνα να αναθέσουμε το έργο και μεταξύ αυτών και ο κ. Βάμβουκας. Και έρχεται τώρα ο δήμαρχος και η Τεχνική Υπηρεσία και μας λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ως τεχνική υπηρεσία να μας δώσετε ένα χαρτί αντίστοιχο, με την υπογραφή της υπηρεσίας και να μας διαβεβαιώσετε ότι η εργολαβία και οι άμεσες παρεμβάσεις δεν καθιστούν επιτακτική την ανάγκη μελέτης της στατικής επάρκειας, και εμείς δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Δώστε μας όμως, ένα χαρτί που να το λέει με την υπογραφή σας!\”

\”Χανιά Μαζί για το Δήμο μας\”: Μάρω Κοκκινάκη

\”Ποιό είναι το έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας τώρα που αναιρεί την προηγούμενη έκθεσή της; Με προφορικές διαβεβαιώσεις δεν αναλαμβάνουμε ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών\”

\”Δημοτική Πρωτοβουλία 100/5\”: Άρης Παπαδογιάννης

\”Σε ένα τέτοιο θέμα δεν θα έπρεπε η Οικονομική Υπηρεσία να πει είναι πολλά τα χρήματα και να αποφασίσει ματαίωση. Ένα τέτοιο θέμα που έχει αποφασιστεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, έπρεπε να επιστρέψει στο δημοτικό συμβούλιο για να είναι εκείνο που θα αποφασίσει τη ματαίωση του διαγωνισμού αφού πρώτα η τεχνική υπηρεσία παρουσίαζε τα αντίστοιχα στοιχεία. Είναι ατόπημα, όταν παίρνουμε αποφάσεις στο Δ.Σ. στη συνέχεια να μην ενημερωνόμαστε για την ακύρωση αυτών των αποφάσεων.\”

\”Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αυτοδιοίκηση\”: Γιάννης Σαρρής

\”Αυτή τη στιγμή πέρα από θέματα εντυπωσιασμών και αντιπαράθεσης στείρας, υπάρχει πρόβλημα με τα δημόσια σχολεία. Η ενημέρωση που μας έκανε η υπεύθυνη των τεχνικών υπηρεσιών μας λέει ότι δεν κινδυνεύει το κτίριο περισσότερο από τα υπόλοιπα, επομένως όταν θα έρθει η ώρα, θα γίνουν μελέτες συνολικά και με λιγότερα χρήματα, εφόσον το οργανώσει ο δήμος και οι τεχνικές του υπηρεσίες.\”

\”Λαϊκή Σύσπείρωση\”: Νίκος Παπαντωνάκης

\”Είπατε ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις και δεν υπάρχει επικινδυνότητα. Νωρίτερα όμως, είχατε ομολογήσει ότι δεν έχετε μηχανήματα και υποδομή για να κάνετε στατικές μελέτες. Πώς μου λέτε τώρα με σιγουριά ότι δεν είναι επικίνδυνο και ότι με αυτές τις παρεμβάσεις δεν υπάρχει ανάγκη στατικής μελέτης; Φάσκετε και αντιφάσκετε. Επιπλέον η ζωή των ανθρώπων δεν κοστολογείται με χιλιάδες ευρώ. Επειδή δεν κινδυνεύει λιγότερο από τα άλλα, δε δημαίνει ότι δεν πρέπει να φτιάξουμε έστω και ένα\”.

\”Ανταρσία στα Χανιά\”: Σεραφείμ Ρίζος

\”Η πιο σωστή αντιμετώπιση σε αυτό το ζήτημα θα ήτανένα συνολικότερο σχέδιο, για να υπάρξουν στατικές μελέτες για όλα τα σχολεία και να υπάρξει ένας προγραμματισμός και κοστολόγηση έργου, εξορθολογισμένη\”.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook