Στην σημασία της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου ως κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης και σύμβολο στον αγώνα για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία στέκονται τα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων για την 41η επέτειο. Τα μηνύματα υπογραμμίζουν ιδιαίτερα τη σημασία διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης γύρω από το Πολυτεχνείο και τα γεγονότα γύρω από τη 17η Νοέμβρη.
«Οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να τιμούν την ιστορία τους, αλλά και ότι ξέρουν να αγωνίζονται ώστε να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας που οδηγεί προς την ανάκτηση της θέσης που αξίζει στην πατρίδα μας μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο» τονίζει σε μήνυμά του για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Επιπλέον, στο μήνυμά του για το Πολυτεχνείο, «την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση και διαχρονικό σύμβολο αντίστασης και αγώνα» και «μήτρα της μεταπολίτευσης», ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι είναι «καθήκον και στόχος όλων μας να ξαναενώσουμε το έθνος και την κοινωνία» και «να προασπίσουμε τη Δημοκρατία μας από ακραίες και μισαλλόδοξες φωνές που, με αφορμή την κρίση, επιδιώκουν να γυρίσουν τον τόπο στις πιο σκοτεινές στιγμές του».
«Το Πολυτεχνείο, εκτός από κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση και διαχρονικό σύμβολο αντίστασης και αγώνα, υπήρξε η μήτρα της μεταπολίτευσης, που παρά τα προβλήματα και τις αντιφάσεις της, είναι πάντα η καλύτερη περίοδος του τόπου μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους» τόνισε.
Ο Ευ.Βενιζέλος συνεχίζει λέγοντας πως «η κρίση που εκκολάφτηκε στη χώρα επί πολλές δεκαετίες αλλά ξέσπασε τα τελευταία χρόνια έχει θαμπώσει το μεγάλο αυτό πολιτικό κεκτημένο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η ιστορία των τελευταίων πέντε ετών δεν είναι η ιστορία της κρίσης, αλλά της εναγώνιας προσπάθειας ανάσχεσης των συνεπειών της.
Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δήλωσε ότι «η 17η Νοεμβρίου εκπέμπει μήνυμα Δημοκρατίας και ενότητας των Ελλήνων.
«Τιμούμε τους αγώνες της νέας γενιάς, τον αγνό και άδολο πατριωτισμό που διακρίνει τις νέες και τους νέους της Πατρίδας μας. Κρατούμε, ταυτόχρονα, τα πραγματικά διδάγματα που άφησε το Πολυτεχνείο» τονίζει.
«Για την ενότητα των Ελλήνων γύρω από κοινούς σκοπούς, για την αναβάθμιση της Παιδείας που μπορεί να επιτυγχάνεται με νέες ιδέες και όχι με βιαιότητες. για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος μας, αλλά και για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας που επιβάλλουν οι κρίσιμες στιγμές που περνούμε» καταλήγει.
Στο μήνυμά του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «41 χρόνια μετά, το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».
«Την ίδια στιγμή που η μνημονιακή κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει κάθε έννοια συλλογικού δικαιώματος, που καταδικάζει τη νεολαία και τους εργαζομένους στη φτώχεια και την εξαθλίωση, το Πολυτεχνείο είναι εδώ. Στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ανεξαρτησία, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση. Στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ελευθεριών, απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και στο μονόδρομο των μνημονίων και της λιτότητας» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να σπιλώσουν τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, απέναντι στις προσπάθειες η λήθη να νικήσει τη μνήμη, απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, ο λαός μας απαντά με την ενότητα, τη συλλογική δράση και την αντίσταση» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταλήγει καλώντας «να συμμετάσχουμε μαζικά και ειρηνικά τη Δευτέρα στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα».
Στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου, το ΚΚΕ τονίζει ότι πρέπει να αποκρουστούν «όσοι διαστρεβλώνουν τον ηρωικό ξεσηκωμό του Νοέμβρη», καλώντας τη νεολαία και τους εργαζομένους να τιμήσουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και τους αγωνιστές της πάλης ενάντια στη δικτατορία. 
«Η μετάβαση στην αστική δημοκρατία δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα λαϊκά προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της διαρκούς υπονόμευσης των κατεκτημένων λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών» τονίζει στο μήνυμά του το κόμμα.
Στο μήνυμά του, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «οι νέες και οι νέοι, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, έχουν δικαίωμα και πρέπει να μάθουν την αλήθεια για το λαϊκό ξεσηκωμό το Νοέμβρη του \’73, τις καταλήψεις της Νομικής που προηγήθηκαν. Να μάθουν για το ρόλο που έπαιξε η στρατιωτική δικτατορία για την προάσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Να απομονώσουν τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που ρίχνει λάσπη και συκοφαντεί την αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας». 
«Να αποκρούσουν και όσους διαστρεβλώνουν τον ηρωικό ξεσηκωμό του Νοέμβρη του ’73, τη μεγάλη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλο τον αντιδικτατορικό αγώνα, στις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου, στη σκληρή πάλη, καθ’ όλη την 7ετία, για να αναπτυχθεί η αντίσταση του λαού και της νεολαίας, για να σπάσει ο φόβος, ο συμβιβασμός και η μοιρολατρία ενάντια στον αντικομμουνισμό που ήταν η επίσημη ιδεολογία της στρατιωτικής δικτατορίας, του κράτους και των αστικών κομμάτων που έστρωσαν το δρόμο για την επιβολή της» τονίζει. 
41 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι μνήμες και τα μηνύματα της εξέγερσης προβάλλουν στο προσκήνιο επίκαιρα και ανθεκτικά. Σήμερα, που η χώρα, η κοινωνία και η νέα γενιά βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, η παρακαταθήκη του αγώνα για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια είναι ο οδηγός για ένα ελπιδοφόρο αύριο.
Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ αναφέρει στο μήνυμά της για το Πολυτεχνείο ότι «η γενιά της κρίσης δεν πρέπει να αποδειχθεί μια χαμένη γενιά. Πρέπει, αντίθετα, αξιοποιώντας όλη την εμπειρία της μεταπολίτευσης, να σταθεί όρθια, απέναντι στο κλίμα της γενικευμένης απαξίωσης, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον, που δεν θα σφραγίζουν η απόγνωση της ανεργίας, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση».
«Στις μέρες μας, όπου τα φαντάσματα του φασισμού απειλούν να πάρουν πάλι σάρκα και οστά, η διαφύλαξη του δημοκρατικού κεκτημένου και ο ασυμβίβαστος αγώνας ενάντια στις νεοναζιστικές πρακτικές και σε όσους επιδιώκουν να δηλητηριάσουν την κοινωνία με τον ρατσισμό, αποτελούν απόδοση τιμής στο Πολυτεχνείο και έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του στη δημοκρατική ιστορία της χώρας» τονίζει.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook