Ανοιξαν τα εκλογικά τμήματα στην ΠΓΔΜ για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές και περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν του 123 βουλευτές που θα τους εκπροσωπούν στη νέα βουλή.

Δύο είναι οι βασικότεροι συνδυασμοί που ζητούν την ψήφο: αυτός της εθνικιστικής Δεξιάς, με 24 κόμματα που συνασπίζονται γύρω από το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι (19,4% της πρόθεσης ψήφου) και η συμμαχία της Αριστεράς, με μεγαλύτερο κόμμα την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι που συγκεντρώνει το 15,1%,της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Όμως, το 47% των πολιτών της ΠΓΔΜ δηλώνουν αναποφάσιστοι λόγω του πολιτικού αξιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στη χώρα και της οικονομικής κρίσης.

Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν τον Απρίλιο μετά τη νέα κρίση που ξέσπασε στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ, εξαιτίας της αποχώρησης των βουλευτών του SDSM από το κοινοβούλιο.

Για πρώτη φορά, τρεις βουλευτές θα εκλεγούν από την ομογένεια της ΠΓΔΜ. Τα εκλογικά τμήματα--περισσότερα από 2.000--θα παραμείνουν ανοικτά ως της 20:00 ώρα Ελλάδας και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αύριο Δευτέρα.

Περίπου 3.500 παρατηρητές από την ΠΓΔΜ και 330 από το εξωτερικό θα ελέγχουν την εκλογική διαδικασία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ