Ο ρώσος πρόεδρος ήταν ο πρώτος που έφυγε από τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, επικαλούμενος έλλειψη ύπνου.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξήρε την «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» της Συνόδου, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικές» τις πληροφορίες για ένταση ανάμεσα στον ίδιο και τους ηγέτες των δυτικών χωρών.
Ο ρώσος πρόεδρος δέχθηκε έντονες πιέσεις από τους ηγέτες δυτικών χωρών για την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία και τον ρόλο της Ρωσίας.
«Πράγματι, κάποιες από τις απόψεις μας δεν συμπίπτουν, αλλά οι συζητήσεις ήταν ολοκληρωμένες, εποικοδομητικές και πολύ χρήσιμες» δήλωσε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους της ρωσικής τηλεόρασης.
Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι ήταν ο πρώτος που έφυγε, επειδή έπρεπε να επιστρέψει στη Μόσχα για δουλειά και χρειαζόταν «τέσσερις ή πέντε ώρες ύπνου».
Πάντως, επέμεινε στις θέσεις του για τα ρωσικά συμφέροντα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο οικονομικός αποκλεισμός της ανατολικής Ουκρανίας από το Κίεβο αποτελεί «μεγάλο λάθος», αλλά «όχι μοιραίο».
Οι ηγέτες της Δύσης χρησιμοποιήσαν την ευκαιρία της G20 για να καταδικάσουν τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία, κυρίως τη στήριξη και τον εξοπλισμό που παρέχει στους φιλορώσους αυτονομιστές η Μόσχα, καθώς και να εκφράσουν την ανησυχία τους για τον ρόλο που μπορεί να έπαιξε η Ρωσία στην υπόθεση της κατάρριψης της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines.
Στην τελική του τοποθέτηση, ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, είπε ότι είχε μία «πολύ ειλικρινή και εύρωστη συνομιλία» με τον Πούτιν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Apec (Οικονομική Συνεργασία Ασίας -Ειρηνικού) στο Πεκίνο και ότι υποθέτει πως αρκετοί ηγέτες είχαν παρόμοιες συνομιλίες με τον Πούτιν στην G20.
«Έχω ορισμένες διαφορές με τη ρωσική κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό» τόνισε ο Άμποτ. «Δεν συμφωνώ, στην πραγματικότητα καταδικάζω πλήρως, αυτό που συμβαίνει στην ανατολική Ουκρανία. Απαιτώ να συνεργαστεί πλήρως η Ρωσία με την έρευνα για την κατάρριψη της (πτήσης) ΜΗ17» τόνισε ο αυστραλός πρωθυπουργός.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ονπάμα είπε ότι η Μόσχα θα παραμείνει απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, εάν ο ρώσος πρόεδρος συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες που έχουν ως στόχο να τελειώσει η διαμάχη στην Ουκρανία.
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «δαγκώνουν καλά». «Διατηρούμε την ικανότητα και βάζουμε τις ομάδες μας να εξετάζουν συνεχώς μηχανισμούς για να εντείνουμε τις πιέσεις εάν κριθεί απαραίτητο» τόνισε.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι δεν πιστεύει πως προκύπτει ένα νέο μέτωπο Ψυχρού Πολέμου, αλλά τόνισε ότι ήταν «σθεναρός» ως προς τα σχόλιά του στον ρώσο ηγέτη.
Ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δήλωσε ότι είπε ευθέως στον Πούτιν «να φύγει από την Ουκρανία».
Παρά το μάλλον αρνητικό κλίμα για τον Πούτιν, ο αυστραλός πρωθυπουργός και οικοδεσπότης της Συνόδου δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος ήταν καλεσμένος στην Σύνοδο Κορυφής της G20 και ότι ως καλεσμένος αντιμετωπίστηκε.
Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας και οικοδεσπότη της Συνόδου, για την φιλοξενία.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook