Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του μεγάλου λόγιου της Κρήτης Στυλιανού Αλεξίου, "έφυγε" σήμερα το πρωί σε ηλικία 90 ετών και η σύζυγος και συνεργάτιδά του Μάρθα Αποσκίτη.

Μάλιστα αυτές τις ημέρες το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) συνδιοργανώνουν το Συνέδριο Ελληνική Λογοτεχνία Μνήμη Στυλιανού Αλεξίου το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή στο Ηράκλειο και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ρέθυμνο.

Η κηδεία της θα τελεστεί αύριο Δευτέρα στον Άγιο Τίτο στις 11.30.

Η Μάρθα Αποσκίτη καταγόταν από τη γνωστή οικογένεια πολιτικών της Αρκαδίας και της Ηλείας Πελοποννήσου.

Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγήτρια στα Γυμνάσια της Μεγαλόπολης, του Λαυρίου, το Α’ Θηλέων Ηρακλείου, ως Γυμνασιάρχης στο Καστέλι Πεδιάδος και στο Ηράκλειο και ως Γενική Επιθεωρήτρια ως το 1983, οπότε παραιτήθηκε. Διηύθυνε επί τρία χρόνια τη Σχολή Επιμόρφωσης Μέσης Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο. Δίδαξε επίσης στη Σχολή Ξεναγών και έχει δώσει σειρά διαλέξεων για διάφορα θέματα και έχει κάνει ανακοινώσεις στα Διεθνή Κρητολογικά Συνέδρια.

Συνεργάστηκε με τον Στέλιο Αλεξίου για την έκδοση της Ερωφίλης, του Ζήνωνος, της Ελευθερωμένης Ιερουσαλήμ και του Κρητικού Πολέμου.

Είχε επιμεληθεί με ικανότητα και ζήλο την έκδοση της τραγωδίας Ροδολίνος και έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών σε ποικίλα θέματα. Η χρόνια εξοικείωσή της με την ιταλική αναγεννησιακή λογοτεχνία την οδήγησε σε αρκετές συγκριτικές μελέτες που αφορούν στις επιδράσεις της ιταλικής ποίησης στην Κρητική Λογοτεχνία.