Κυβερνητική πηγή της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε, σήμερα ξημερώματα Κυριακής, την άφιξη του προέδρου της Υεμένης, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, στην πρωτεύουσα της χώρας, Ριάντ.

«Ο πρόεδρος της Υεμένης έφτασε στη χώρα, όπως και άλλοι αξιωματούχοι, αλλά και πολίτες που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Παρασκευής, προκειμένου να υποβληθούν στην κατάλληλη θεραπεία» δήλωσε η κυβερνητική πηγή.

Ο Σάλεχ έφτασε με σαουδαραβικό ιατρικό αεροσκάφος στο Ριάντ και αμέσως μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Με άλλο αεροσκάφος έφτασαν στην Σαουδική Αραβία μέλη της οικογένειάς του, ενώ ο γιος του Αχμαντ, επικεφαλής της προεδρικής φρουράς, παρέμεινε στην Σαναά.

Υεμενίτης αξιωματούχος επισήμανε πως ο πρόεδρος της χώρας δεν εγκατέλειψε την εξουσία και πως σκοπεύει να επιστρέψει στην Υεμένη.

Οπως δήλωσε στενός συνεργάτης του Σάλεχ, ο πρόεδρος της Υεμένης έχει «εγκαύματα και εκδορές στο πρόσωπο και το στήθος», αλλά η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.

Στους 11 οι νεκροί, 124 οι τραυματίες

Ο επίσημος τελικός απολογισμός για τον βομβαρδισμό χθες Παρασκευή, την ημέρα προσευχής, του προεδρικού μεγάρου στη Σαναά είναι «11 νεκροί, 124 τραυματίες», σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ σήμερα.

«Μέλη της προεδρίας και της κυβέρνησης της Υεμένης έχουν στο μεταξύ διακομιστεί σε σαουδαραβικά νοσοκομεία», που έχουν καλύτερο εξοπλισμό, πρόσθεσαν τα κρατικά ΜΜΕ στη Σαναά.

Από τον Ιανουάριο, φέτος, ο πρόεδρος Σάλεχ είναι αντιμέτωπος με λαϊκές κινητοποιήσεις, με τις οποίες ζητείται να εγκαταλείψει την Αρχή ύστερα από τρεις ολόκληρες 10ετίες.

Τις τελευταίες λίγες ημέρες, όμως, οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται με τη σύμπραξη των όπλων.

Γιορτάζουν την πτώση του Σάλεχ

Οι «νέοι της επανάστασης» στην Υεμένη γιορτάζουν στη Σαναά την «πτώση του καθεστώτος», όπως την ονομάζουν, μια ημέρα μετά την μεταφορά στην Σαουδική Αραβία για νοσηλεία του προέδρου της χώρας Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος τραυματίστηκε την Παρασκευή όταν το προεδρικό μέγαρο επλήγη από οβίδες.

«Σήμερα μια νέα Υεμένη γεννιέται» τραγουδούσαν δεκάδες νέοι συγκεντρωμένοι κοντά στο πανεπιστήμιο της Σαναά, στο σημείο που εδώ και εβδομάδες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Τελείωσε. Το καθεστώς έπεσε», φώναζαν άλλοι.

Ο Σάλεχ μεταφέρθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Ριάντ, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχος, η κατάσταση της υγείας του δεν είναι ανησυχητική και σύντομα θα επιστρέψει στην Υεμένη.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο αντιπρόεδρος Αμπντελ Ράμπο Μανσούρ Χάντι αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει σχετική επίσημη ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook