Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων καλεί τους υπεύθυνους των ολοήμερων τμημάτων και των ολιγοθέσιων σχολείων σε σύσκεψη τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011, στις 7 το απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου (Μπουνιαλή 13-19, Εμπορικό Κέντρο «Ερμής» στα Χανιά), με θέμα τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα ολοήμερα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

Τονίζουμε, ότι η υπουργική αυτή απόφαση, εάν εφαρμοστεί, θα έχει σαν αποτέλεσμα να κλείσουν τα ολοήμερα τμήματα στα ολιγοθέσια σχολεία της υπαίθρου, στην περιοχή μας συγκεκριμένα στα εξής 15 σχολεία:

Αγιάς, Ανώπολης, Ασή Γωνιάς, Ασκύφου, Εμπρόσνερου, Φρε, Χώρας Σφακίων, Γραμβούσας, Έλους, Καμισιανών, Ροδωπού, Βατολάκκου, Κατωχωρίου Κεραμειών, Ροδοβανίου, 3ο Ειδικό ΔΣ Χανίων (Αυτιστικών).

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης με αριθμ. Φ. 12/773/77094/Γ1/28-7-2006 (ΦΕΚ 1139, τ. Β’), με την οποία σταματάει από την επόμενη σχολική χρονιά τη λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος στα ολιγοθέσια σχολεία, ενώ, παράλληλα, ζητάει στα εναπομείναντα Ολοήμερα τμήματα να φοιτούν μόνο παιδιά «των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική Βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή σχετική δήλωση ανεργίας.» (έγγραφο με αριθμό Φ. 12/520/611575/Γ1/30-5-2011 και υπογραφή της υφυπουργού Π. Χριστοφιλοπούλου). Η μεταγενέστερη τροποποίηση ελάχιστα αλλάζει, αφού περιλαμβάνει υποτίθεται τη λειτουργία ολοήμερων σε ολιγοθέσια, αρκεί το σχολείο να έχει 60 μαθητές εκ των οποίων οι 15 να φέρουν τις βεβαιώσεις που αναφέρονται παραπάνω. Στην πράξη, δεν υπάρχουν ολιγοθέσια με τουλάχιστον 60 μαθητές, έχουν λιγότερους – γι’ αυτό είναι ολιγοθέσια!

Πρόκειται για ένα πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, στον κόσμο της υπαίθρου, η οποία απειλείται πλέον με ολοκληρωτική ερήμωση. Έρχεται σα συνέχεια του προηγούμενου χτυπήματος με το κλείσιμο σχολείων κυρίως της υπαίθρου με τις συγχωνεύσεις. Τώρα, χτυπάνε κι εκείνα τα σχολεία που απέμειναν στην ύπαιθρο μετά τις συγχωνεύσεις, παίρνοντας τους δασκάλους από τα ολοήμερα τμήματα, προφανώς για «εξοικονόμηση προσωπικού και κονδυλίων», για να μη χρειαστεί να κάνουν διορισμούς εκπαιδευτικών, μονίμων ή αναπληρωτών.

Στην ίδια λογική μείωσης των κονδυλίων δια της μείωσης των ολοήμερων είναι και η επιχειρούμενη μείωση των μαθητών που φοιτούν στα ολοήμερα, περιορίζοντας το δικαίωμα φοίτησης στο ολοήμερο τμήμα μόνο στους μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς εργάζονται και διαθέτουν σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, ή είναι άνεργοι.

Εμείς πολύ απλά ρωτάμε: Και τα παιδιά που οι γονείς τους εργάζονται στην ανθηρή «μαύρη οικονομία», τι θα κάνουν, αφού ο εργοδότης προφανώς δε δίνει βεβαίωση εργασίας για να μην αποκαλυφθεί; Και τα παιδιά των αγροτών, από πού θα πάρουν βεβαίωση, από ποιον εργοδότη, από το χωράφι, ή το Θεό; Και τα παιδιά, των οποίων οι οικογένειες τα βγάζουν πέρα με έναν μόνο γονέα εργαζόμενο;

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                 Ο Γενικός Γραμματέας

Φώτης Ποντικάκης        Θανάσης Σακελλαρίδης