Δεν έχουν τέλος οι διατροφικοί εφιάλτες στην Ευρώπη καθώς και μετά την επιδημία αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας, σήμανε και νέος συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, της Δανίας και της Ιρλανδίας για ένα εντελώς νέο στέλεχος του άκρως ανθεκτικού στα αντιβιοτικά και γι' αυτό πολύ επικίνδυνου μικροβίου MRSA, το οποίο εντοπίστηκε όχι μόνο στο αγελαδινό γάλα αλλά και σε ανθρώπους στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το άγνωστο μέχρι σήμερα στέλεχος αποτελεί δυνητικά πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Αν και οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Μαρκ Χολμς, του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχει γενικευμένη απειλή για την ασφάλεια του παστεριωμένου γάλακτος και γενικότερα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όσοι εργάζονται με ζώα μπορεί να κινδυνεύσουν περισσότερο. Οι επιστήμονες εντόπισαν το νέο στέλεχος σε 13 από 940 δείγματα αγελαδινού γάλακτος από τη Νοτιοδυτική Αγγλία καθώς και σε περίπου 50 ανθρώπους από τη Βρετανία και τη Δανία μέσω λήψης δειγμάτων από το φάρυγγα.

Το βακτήριο MRSA είναι ένας σταφυλόκοκκος που τα τελευταία χρόνια συνιστά την κυριότερη απειλή για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ανά τον κόσμο, καθώς μπορεί να αποβεί μοιραίο ειδικά όταν μολύνει τραύματα. Οι Βρετανοί ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο αν οι αγελάδες μολύνουν τους ανθρώπους με το βακτήριο ή αντίστροφα αν οι άνθρωποι μολύνουν τις αγελάδες. Θα ακολουθήσουν νέες μελέτες για να διευκρινιστεί αυτό το ζήτημα.

ethnos.gr