Με ομόφωνη απόφασή του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΤΑΗ αποφάσισε να προχωρήσει στον πλήρη έλεγχο κατασκευής του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Όπως τονίστηκε σκοπός του νέου Δ.Σ. και της νέας δημοτικής αρχής είναι να γίνει ουσιαστικός έλεγχος, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ολοκλήρωση του έργου.

Ο έλεγχος θα ζητηθεί να γίνει από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων.

Στην εισήγησή τους ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ, κ. Γιάννης Ξυλούρης και ο αντιπρόεδρος, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, που έγινε ομόφωνα δεκτή αναφέρουν:

«Το ζήτημα του ελέγχου της εταιρείας είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να τεθεί σε νέα βάση η λειτουργία της. Ο έλεγχος πρέπει να γίνει όσον αφορά το έργο της ολοκλήρωσης της Α΄ Φάσης του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου και τα συμπληρωματικά του έργα.

Ο συνολικός έλεγχος θα γίνει µε γνώμονα τη προστασία του νέου συμβουλίου και της νέας δημοτικής αρχής, και θα οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για τη λειτουργία µας από εδώ και πέρα.

Σε κάθε περίπτωση πρόθεση µας είναι ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός και επαρκής και εφόσον αναδείξει ζητήματα που χρήζουν διόρθωσης να διορθωθούν, αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν και σίγουρα να µην επαναληφθούν τα ίδια στο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα:

• Ο έλεγχος να γίνει από δημόσιο φορέα γεγονός που και δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της εταιρείας, αλλά παράλληλα εξασφαλίζει την αξιοπιστία του.

Η συνέχιση της ύπαρξης του ορκωτού λογιστή δεν αναιρεί καθόλου το αντικείμενο και την ουσία του ελέγχου της εταιρείας από δημόσιο φορέα.

• Από την έρευνα που κάνουμε όλο αυτό το διάστημα καταλήγουμε στα εξής: Να ζητηθεί από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων να γίνει έλεγχος τεχνικός και επί της ουσίας έλεγχος.

Έχοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω σας εισηγούμαστε τα εξής:

1. Να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας να ζητηθεί από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων να κάνει έλεγχο και έρευνα στα εξής:

Στην υλοποίηση του έργου Κατασκευή Α΄ φάσης Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου µε ημερομηνία υπογραφής σύμβασης 14-4-2006, έκπτωση 37,16%, συμβατικό τίμημα 26.394.291 µε τη τελική δαπάνη του έργου να ανέρχεται σε 32.506.623, µε τη δαπάνη αναθεώρησης του έργου να αυξάνει κατά 258,58% (από 959.063 σε 3.439.040).

Να ελέγξει όλους τους Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες εργασιών και ειδικά τον 5ο, όλους τους λογαριασμούς και την εξόφληση τους, την ύπαρξη τόκων υπερημερίας καθώς και συνολικά το εύλογο του κόστους.

Να κρίνουν την αναγκαιότητα, να εκτιμήσουν το κόστος, να ελέγξουν τις διαδικασίες και να εισηγηθούν εάν οι συμπληρωματικές συμβάσεις που αναφέρονται παρακάτω αφορούν έργα που περιλαμβάνονται στην αρχική σύμβαση και κακώς έγιναν ή όχι:

1η Συμπληρωματική σύμβαση, μελέτες συνολικού κόστους 596.848.

2η Συμπληρωματική σύμβαση, γεωθερμία, συνολικού κόστους 1.223.634.

3η Συμπληρωματική σύμβαση, γενικές εργασίες κόστους 741.692.

4η Συμπληρωματική σύμβαση, ηλεκτρικά δίκτυα 906.894.

Να ελέγξει την υλοποίηση και το εύλογο του κόστους του έργου, Κατασκευή Μεταλλικού Στεγάστρου ΠΣΚΗ µε συμβατικό τίμημα 660.464.

Να ελέγξει το εύλογο του κόστους και τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου: Ολοκλήρωση Υποσταθμού Μέσης Τάσης ΠΣΚΗ συνολικού ποσού 270.000 ευρώ.

Να ελέγξει το εύλογο του κόστους για τις δαπάνες διοίκησης του έργου και μελετών αυτού συνολικού ποσού 3.861.963.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook