Ένταση και πετροπόλεμος με ομάδα κουκουλοφόρων στο ύψος του Χίλτον - Με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά διέλυσαν το πλήθος τα ΜΑΤ - Πάνω από 25.000 διαδηλωτές στους δρόμους - Πολύ έντονη η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων - Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε περισσότερες από 30 «προληπτικές» προσαγωγές

Ολοκληρώθηκε, περί τις 8 το βράδυ, η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με περισσότερους από 25.000 ανθρώπους να συμμετέχουν στις τιμητικές εκδηλώσεις.

Πριν από λίγη ώρα άνοιξε, μάλιστα, το μετρό των Αμπελοκήπων, καθώς και οι οδοί Σταδίου και Πανεπιστημίου.Περί τις 18:20 το απόγευμα, η κεφαλή της πορείας έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ ο κύριος όγκος βρισκόταν στο ύψος του Ευαγγελισμού. Την ίδια ώρα, το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, υπό τη «συνοδεία» ισχυρής αστυνομικής δύναμης, βρισκόταν στο Σύνταγμα, όπου συνεχώς συγκεντρωνόταν πλήθος διαδηλωτών.Λίγο πριν τις 19:00, επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, σημειώθηκαν στο ύψος του ξενοδοχείου Χίλτον, με αποτέλεσμα να διαλυθεί το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο.

Πιο συγκεκριμένα, ένα μπλοκ των αντιεξουσιαστών έκαψε σημαίες και ήρθε σε συμπλοκή με δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, για να «απαντήσουν» στις πέτρες και τα αντικείμενα που δέχονταν. Το μπλοκ εν τέλει «κόπηκε στα δύο» από τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Στις 17:45 είχε ξεκινήσει και η πορεία του ΠΑΜΕ από τα Χαυτεία, με περίπου 10.000 διαδηλωτές να λαμβάνουν μέρος.Περί τις 16:00, δε, στην αμερικανική πρεσβεία είχε φτάσει η αιματοβαμμένη σημαία, που συμβολίζει την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την οποία μετέφεραν μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, μαζί με περίπου 300 άτομα.Μάλιστα, προσπάθησαν να θυροκολλήσουν ψήφισμα στην είσοδο της πρεσβείας των ΗΠΑ, ωστόσο οι αστυνομικοί δεν τους επέτρεψαν να το κάνουν.

Η κυκλοφορία σε όλο το κέντρο της Αθήνας διεξάγεται με τεράστια δυσκολία, με τα αυτοκίνητα σε κεντρικές «αρτηρίες» της πόλης να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων.

Νωρίτερα, περισσότερες από 30 προσαγωγές «προληπτικού» χαρακτήρα έγιναν από διάφορα σημεία της Αθήνας πριν την πορεία του Πολυτεχνείου

Εκατοντάδες πολίτες κατέθεσαν στεφάνια και άφησαν λουλούδια για τους νεκρούς

Εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο Πολυτεχνείο για να τιμήσουν τους νεκρούς της εξέγερσης του 1973. Πολλά ήταν τα μικρά παιδιά που με τους γονείς ή τους παππούδες τους που θέλησαν να αφήσουν ένα γαρίφαλο, ενώ η πόρτα του Πολυτεχνείου καλύφθηκε με λουλούδια, ζωγραφιές μικρών παιδιών και μηνύματα για τα γεγονότα της εξέγερσης.Παρόλα αυτά δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις, όπως όταν μέλη της Συγκλήτου άφησαν στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου και φοιτητές που βρίσκονταν εκεί αντιλήφθηκαν την παρουσία τους και φώναξαν συνθήματα εναντίον τους για το άσυλο και τα πρόσφατα επεισόδια. Η ένταση σταμάτησε, όταν οι συγκλητικοί απομακρύνθηκαν από το χώρο.

protothema.gr