Ένα άθλημα το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1823, στην αγγλοκρατούμενη τότε Κέρκυρα, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την Τρίτη (18/11) τα Χανιά.

Μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ, στο πλαίσιο της προώθησης και ανάπτυξης του αθλήματος στην Ελλάδα, θα παρουσιάσουν το συγκεκριμένο άθλημα στους φορείς του Νομού, μέσω της προβολής οπτικοακουστικού υλικού.

Η παρουσίαση θα γίνει στις 10:30, στην αίθουσα συσκέψεων του Περιφερειακού Μεγάρου.

Η ιστορία του κρίκετ στην Ελλάδα
(πηγή.cricket.gr)

Το κρίκετ εμφανίζεται ιστορικά στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, η οποία βρισκόταν υπό αγγλική κατοχή, στις 23 Απριλίου 1823 με ένα παιχνίδι ανάμεσα στους αξιωματικούς του Βρετανικού Ναυτικού. Οι έφηβοι Κερκυραίοι, ακόμη και οι ενήλικες της εποχής εκείνης, δελεάστηκαν από αυτό το ευγενικό και ήρεμο ψυχαγωγικό ομαδικό παιχνίδι και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθησή του ενώ οι Άγγλοι από την πλευρά τους προθυμοποιήθηκαν με ευχαρίστηση να το διδάξουν και να το διαδώσουν. Από τη στιγμή αυτή και μετά χρειάστηκαν μόνο 12 χρόνια στους κερκυραίους για να μάθουν το παιχνίδι και να δημιουργήσουν δύο τοπικές ομάδες για να παίζουν με τους Βρετανούς. Η μία απαρτιζόταν από παίχτες κατώτερης και μέσης κοινωνικής στάθμης και ονομαζόταν μικροί και η άλλη από άτομα υψηλής κοινωνικής στάθμης και λεγόταν Μεγάλοι. Μετά την αποχώρηση των Άγγλων το 1864 από την Κέρκυρα και την ένωση των Eπτανήσων με την Ελλάδα, δημιουργήθηκαν δύο τοπικές ομάδες η Εταιρία Γκογκάκης και το σωματείο Καμπίτσης. Το 1893 λόγω έλλειψης παικτών τα δύο αυτά σωματεία συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν τον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο (Κ.Γ.Σ.), το τρίτο αρχαιότερο σωματείο στην Ελλάδα μετά τον Πανελλήνιο και τον Πανιώνιο. Ο Κ.Γ.Σ. ήταν ο μοναδικός αντίπαλος για τις ομάδες των πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού που επισκέπτονταν την Κέρκυρα. Το 1923 ιδρύθηκε ο Εργατικός και το 1925 άνοιξε τις πύλες του στην αριστοκρατία και ιδρύθηκε ο Γ.Σ.Κ. Βύρωνας, στη μνήμη του μεγάλου ποιητή. Αποκορύφωμα στην εποχή πριν από τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το 1904 με 30-40 πλοία του Μεσογειακού στόλου να παρευρίσκονται στους αγώνες κρίκετ και το 1932 που ήταν παρούσα η πριγκίπισσα της Ουαλίας στο πολεμικό πλοίο Queen Elizabeth καθώς και 45 άλλα πλοία.

Το 1996 ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ (ΕΛ.Ο.Κ.) η οποία με ειδικό νομοθετικό βούλευμα έχει έδρα την Κέρκυρα. Η ΕΛ.Ο.Κ. είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Κρίκετ (I.C.C). Κύριος στόχος της είναι να διατηρήσει το Κρίκετ σε υψηλό αγωνιστικό και οργανωτικό επίπεδο και παράλληλα να φροντίσει για τη διάδοση και το πέρασμά του στο μέλλον. Πέρα από την ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος, δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη μορφών εναλλακτικού τουρισμού (αθλητικού-συνεδριακού), με βασικό στόχο την προβολή της Κέρκυρας, των Ιονίων Νήσων και της Ελλάδας γενικότερα.

Το άθλημα

To Κρίκετ παίχτηκε για πρώτη φορά στη νότια Αγγλία τον 16ο αιώνα. Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, είχε εξελιχθεί σε εθνικό τους σπορ. Η επέκταση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας είχε ως αποτέλεσμα την εξάπλωση του αθλήματος και από τα μέσα του 19ου αιώνα να πραγματοποιούνται οι πρώτοι διεθνείς αγώνες.

Το κρίκετ παίζεται τόσο σε κλειστό χώρο (indoor cricket) όσο και σε ανοιχτό χώρο (outdoor cricket). Παίζεται επαγγελματικά σε Πακιστάν, Ινδία, Αυστραλία, Δυτικές Ινδίες, Νότιο Αφρική, Μεγάλη Βρετανία, Καναδά, Ζιμπάμπουε, Σρι Λάνκα κ.α., όπως επίσης και σε 53 Ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή παίζεται σε περισσότερο από το μισό πληθυσμό της γης.

Οι Εθνικές μας ομάδες συμμετέχουν σε Πανευρωπαϊκές διοργανώσεις όλων των ηλικιακών κατηγοριών οι οποίες διεξάγονται κάθε φορά σε διαφορετική Ευρωπαϊκή χώρα. Η πορεία της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα είναι αξιοζήλευτη και η Εθνική μας συναγωνίζεται επάξια τις ξένες ομάδες.