Ισχυρή εισμική δόνηση, μεγάλης έντασης και διάρκειας, σημειώθηκε στις 01:05 με επίκεντρο περιοχή 81 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 01:09 σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση με το ίδιο επίκεντρο και το ίδιο μέγεθος.  

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και οι δύο δονήσεις είχαν μέγεθος 5,1 Ρίχτερ και εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με την αυτόματη λύση, οι σεισμοί μετρήθηκαν 5,2 Ρίχτερ, κάτι που διορθώθηκε σε 5,1 Ρίχτερ, μετά την επεξεργασία των δεδομένων από τους επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ισντιτούτου. Ο διπλός σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική, αλλά και στους νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας, καθώς και στην περιοχή της Φθιώτιδας.

Μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκαν ακόμη δύο μετασεισμοί των 3,8 Ρίχτερ στις 01:13 και 3,4 Ρίχτερ στις 01:18. Ο χορός των Ρίχτερ στη Χαλκίδα, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ακολούθησαν σεισμικές δονήσεις 2,8 Ρίχτερ στις 01:33, 2,5 Ρίχτερ στις 01:39, 3,7 Ρίχτερ στις 01:40, 3,4 Ρίχτερ στις 02:18, 3,3 Ρίχτερ στις 02:35 και 3,8 Ρίχτερ στις 02:53.  Στις 03:13 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα μετασεισμός, καθώς είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ.

Δείτε βίντεο από την ώρα του σεισμού:Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στη Χαλκίδα, που μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς και την ακολουθία μετασεισμών πετάχτηκαν μέσα στη νύχτα από τα κρεβάτια τους και βγήκαν στους δρόμους υπό το φόβο νέου μεγαλύτερου σεισμού. Και στην περιοχή της Λαμίας, όμως, επικράτησε αναστάτωση, καθώς το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο βόρειο Ευβοϊκό και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μαλεσίνας του νομού Φθιώτιδας και του Προκοπίου στο γειτονικό νομό της Εύβοιας.
 
Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματίες.

Ευθύμιος Λέκκας: Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο  καθηγητής Γεωολογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, σχετικά με τη διπλή σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ στην Χαλκίδα.

Ο κ. Λέκκας σε τηλεοπτικές του δηλώσεις σημείωσε πως οι σεισμοί των 5,1 Ρίχτερ έγιναν αισθητοί κυρίως στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Λαμία, η Θεσσαλία, η Δυτική Στερεά και η Πελοπόννησος.

Μιλώντας στο Star Channel, τόνισε πως ο διπλός σεισμός «δεν προέρχεται από την Κεφαλονιά, καθώς εκεί δεν έγινε αισθητός». «Το επίκεντρο ήταν ο βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως ο σεισμός προέρχεται από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, επίσης, εξήγησε πως: «Είναι παρήγορο ότι έγιναν οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις, καθώς εκτονώνεται το φαινόμενο και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο κύριο σεισμό». 


Για τη διπλή σεισμική δόνηση, τέλος, ο κ. Λέκκας έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών. Είμαστε σε άμεση επαφή με όλα τα σεισμικά δίκτυα της επικράτειας».  

«Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις το σεισμικό γεγονός βαίνει προς εκτόνωση. Φυσιολογική η καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας», έγραψε ακόμη.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησης άλλων, γειτονικών ρηγμάτων από τον διπλό σεισμό, καθώς συνήθως κάτι τέτοιο γίνεται μόνο μετά από σεισμούς μεγαλύτερους από τουλάχιστον 6 Ρίχτερ. Επιπλέον, ο καθηγητής σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή διαθέτει ευρύ δίκτυο σεισμογράφων, οι οποίοι και καταγράφουν δεδομένα που σπεύδουν να καταγράψουν και να μελετήσουν οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

protothema.gr