Θετικό είναι το Υπουργείο Πολιτισμού στην εξαίρεση του ΔΗΠΕΘΕΚ απο τον νόμο που καθορίζει τις οικονομικές υποχρεώσεις των δημοτικών επιχειρήσεων, όμως το Υπουργείο Εσωτερικών περι άλλων τυρβάζει.
Αυτό προκύπτει απο τις απαντήσεις του Υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου και της Υφυπουργού Πολιτισμού Άντζελας Γκερέκου, σε μια ακόμη Ερώτηση για το θέμα του Βουλευτή Χανίων της ΝΔ Κυριάκου Βιρβιδάκη.
«Πότε θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία για να διασφαλιστεί η ύπαρξη και η συνέχιση λειτουργίας του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης;»
Στην απάντησή του ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων:
«…Το Υπουργείο Εσωτερικών ουδέποτε δεσμεύτηκε για την εκ μέρους του λήψη ή την υιοθέτηση σχετικής νομοθετικής πρότασης επί του ζητήματος.
Διευκρινίζεται δε εκ νέου, όπως ήδη έχει ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία, ότι στην πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν η μελέτη και μόνο της δυνατότητας για ανάληψη τυχόν νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Εξάλλου, για την προώθηση οποιασδήποτε νομοθετικής ενέργειας πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να λαμβάνεται υπόψη, μεταξύ άλλων παραγόντων, η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση καθώς και η χρηστή οικονομική διαχείριση του υπόψη φορέα.»
Στην απάντησή της η Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού αναφέρει μεταξύ άλλων:
«…Η αρμοδιότητα της γενικής εποπτείας των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ (πέραν των ρυθμίσεων της εκάστοτε Προγραμματικής Σύμβασης), δεν ανήκει στο ΥΠ.ΠΟ.Α., αλλά στο συνερωτώμενο Υπουργείο Εσωτερικών, καθόσον πρόκειται για νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους ΟΤΑ α’ βαθμού.
Στο άρθρο 265, παρ. 8, του Ν. 3463/2006 προβλέπεται ότι οι Ανώνυμες Εταιρείες Ο.Τ.Α. «Λύονται υποχρεωτικώς, αν για τρεις συνεχείς εταιρικές χρήσεις μετά διετία από την ίδρυσή τους είναι ζημιογόνες κλπ». Σε περίπτωση ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου να εξαιρεθεί η Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης από τις διατάξεις του άρθρου αυτού, το ΥΠ.ΠΟ.Α. δε μπορεί παρά να είναι σύμφωνο.
Στην κατεύθυνση αυτή, το ΥΠ.ΠΟ.Α έχει επικοινωνήσει με το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, αιτούμενο την επίσπευση ενδεχόμενης σχετικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook