Για δεύτερη φορά εντός επταμήνου η γνωστή Ελληνίδα καλλιτέχνιδα έδωσε συναυλία και αποθεώθηκε εδώ στην Κωνσταντινούπολη.

Στις 7 Νοεμβρίου 2014, η Χάρις Αλεξίου εμφανίσθηκε με το συγκρότημα της «Nouveau Sextet” στο Συνεδριακό Κέντρο Κωνσταντινουπόλεως (Istanbul Kongre Merkezi). Το Κέντρο αυτό βρίσκεται έναντι του ξενοδοχείου Χίλτον και του Μεγάρου Αθλητισμού και Έκθεσης (Spor ve Sergi Sarayı) πλησίον της Πλατείας Ταξίμ.

Είναι η πέμπτη εμφάνιση της Χάρις Αλεξίου εδώ στην Τουρκία.

Τραγούδησε είκοσι-πέντε (25) γνωστές επιτυχίες από το πλούσιο ρεπερτόριο της, μεταξύ των οποίων «Τρελλή κι΄Αλλοπαρμένη», «Ζήλεια μου», «Φεύγω», δύο τραγούδια της Σεζέν Άκσου στα τουρκικά και φλαμέγκο.

\"\"

\"\"

Προηγήθηκε συνέντευξη της στο τουρκικό κανάλι SHOW TV,το οποίο μία εβδομάδα πριν από την συναυλία έστειλε συνεργείο στην Αθήνα για την συνέντευξη αυτή.

Και κατά την συναυλία της αυτή η Χαρούλα, που εμφανίσθηκε αυτή την φορά, χωρίς την σύμπραξη Τούρκου καλλιτέχνη, κυριολεκτικά αποθεώθηκε στο χωρητικότητας 3.000 θέσεων αμφιθέατρο, το οποίο είχε πληρότητα, παρά το γεγονός ότι, οι τιμές των εισιτηρίων, για τα εδώ δεδομένα, δεν ήταν ιδιαίτερα προσιτές!

Το γεγονός ότι, το ακροατήριο, αποτελούμενο στη συντριπτική του πλειοψηφία από Τούρκους μουσικόφιλους, ανθρώπους του πνεύματος, επευφήμησε την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα με έναν όντως εντυπωσιακό ενθουσιασμό, δείχνει ότι η ανεπανάληπτη Χαρούλα είναι και πολύ γνωστή εδώ στην Τουρκία και πολύ αγαπητή.

\"\"

Τούτο είναι ασύνηθες για ένα «ξένο» καλλιτέχνη, τον οποίον ή την οποία ο λαός μιάς άλλης χώρας δεν γνωρίζει τόσο καλά, όσο τους δικούς του καλλιτέχνες.

Ο ι Τούρκοι, οι οποίοι επευφημούν την Χαρούλα και με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις συναυλίες Ελλήνων και λοιπών δυτικών καλλιτεχνών, ανήκουν στους λεγόμενους «Λευκούς Τούρκους» (Beyaz Türkler), οι οποίοι συνθέτουν την κοινωνικά άρχουσα τάξη των μορφωμένων εκδυτικισμένων Τούρκων. Πρόκειται για τους Τούρκους εκείνους, οι οποίοι διακρίνονται και για το πολιτιστικό τους και για το κοινωνικο-οικονομικό τους επίπεδο, ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, πολιτιστικά είναι στραμμένοι προς την Δύση και τρέφουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό και την Ελλάδα.

Η Χάρις Αλεξίου είναι γνωστή στο ευρύ τουρκικό κοινό από την συνεργασία της με την Σεζέν Άκσου ( Sezen Aksu), που θεωρείται η Χάρις Αλεξίου της Τουρκίας.

\"\"

Αυτοί που άνοιξαν τις πύλες της Τουρκίας στην Χαρούλα είναι κατά σειρά ο Ζουλφού Λιβανελί (Zülfü Livaneli ),η Σεζέν Άκσου (Sezen Aksu), ο Τζανντάν Έρτσετιν (Candan Erçetin), η Νιλουφέρ (Nilüfer) και το Μουσικό Συγκρότημα Ιντζέσαζ (İncesaz).

«Μας ένωσαν η μουσική και τα τραγούδια» δηλώνει η διάσημη και δημοφιλής Ελληνίδα καλλιτέχνις και προσθέτει «Και ο Ελληνικός και ο Τουρκικός λαός αγαπήσαμε τους καλλιτέχνες της έναντι ακτής (του Αιγαίου). Τα τραγούδια μας τραγουδήθηκαν και στις δύο γλώσσες και στις δύο ακτές (του Αιγαίου). Μπορώ να πω ότι αυτό που μας ένωσε ήταν η κοινή θλίψη και γλυκύτητα των τραγουδιών μας».

Η μουσική είναι οικουμενική. Τα τραγούδια ενώνουν τις καρδιές. Η μουσική εξημερώνει ακόμα και τα άγρια θηρία!

Η μουσική συμβάλλει στην προαγωγή της ανθρωπιάς, της αμοιβαίας κατανοήσεως, προσεγγίσεως και γνωριμίας των λαών. Μέσω της μουσικής οι άνθρωποι έρχονται κοντά ο ένας στον άλλο, ζουν την συντροφικότητα, την τρυφερότητα, τον έρωτα.

Η μουσική βοηθάει τους λαούς ο ένας να πλησιάσει τον άλλον για να διαπιστώσουν πόσο μοιάζουν μεταξύ τους.

Του Δρ. Βύρωνα Ματαράγκα
Διεθνολόγου

Φωτογραφίες: Ήβη Ντερμαντζή

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook