Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, την απομάκρυνση από τον υπουργό Παιδείας, του προϊσταμένου του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.

Όπως αναφέρει σε ανακοινωσή του:

"Η ξαφνική και αδικαιολόγητη αποπομπή του προϊστάμενου του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης Κωστή Φουρναράκη αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργού Παιδείας.

Προφανώς, συνδέεται άμεσα με την αντίδραση στην απόφαση απομάκρυνσης του πρωτότυπου αρχείου του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Προξενείου, τιμωρώντας έναν άξιο υπάλληλο ο οποίος έδειξε ζήλο για την προστασία και ανάδειξη του Αρχείου και αποσπώντας τον στο Ηράκλειο, σε μια πρωτοφανή επίδειξη αυθαιρεσίας.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα για την ίδια τη λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, ενός φορέα με βαρύνοντα ρόλο στη διαφύλαξη και μελέτη της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς όχι μόνο των Χανίων αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Γεννώνται εύλογα ερωτήματα για την τύχη τόσο του ρώσικου αρχείου όσο και της ίδια της Υπηρεσίας, η οποία εδώ και καιρό έχει εγκαταλειφθεί από τους αρμόδιους που αδιαφορούν για της ανάγκες της και στηρίζεται στην ευσυνειδησία των υπαλλήλων της και στη δράση της χανιώτικης κοινωνίας και του νεοϊδρυθέντος συλλόγου φίλων της."