Το θυμάστε το παιχνίδι ; Οι περισσότεροι άνθρωποι θα το θυμούνται πιστεύω από τα μαθητικά τους χρόνια στο δημοτικό.
Τι απέγιναν εκείνα τα παραδοσιακά παιχνίδια που παίζαμε παλιά;

Θυμάμαι πως το κάθε διάλειμμα ήταν μια καινούρια εμπειρία και μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τα άλλα παιδιά , κάτι που το θέλαμε και μας έκανε ευτυχισμένους σε αυτή την ηλικία .

Πού χάθηκαν αυτά τα παιχνίδια ;
Λίγο ο φόβος για τους πολλούς κινδύνους που νιώθουμε να μας περιβάλλουν και μας κάνουν να ανησυχούμε για τα παιδιά μας .
Λίγο η τεχνολογία που έχει καθηλώσει και εμάς και τα παιδιά μας στο σπίτι μπροστά σε έναν υπολογιστή ή σε μία τηλεόραση .
Λίγο η έλλειψη ελεύθερου χρόνου.

Λίγο που παλιά πριν μας χτυπήσει η κρίση θεωρούσαμε διασκέδαση το να βγούμε και να ξοδέψουμε λεφτά και είχαμε ταυτίσει τη διασκέδαση με την οικονομική άνεση που διαθέταμε .
Όποιος και αν είναι ο λόγος το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο. Τα παραδοσιακά παιχνίδια εκείνα που παίζαμε μικροί και μας έκαναν πραγματικά ευτυχισμένους , γιατί μας βοηθούσαν να συμμετέχουμε , να ασκούμε τις ικανότητές μας , να μοιραζόμαστε στιγμές χαράς με τους φίλους και να δενόμαστε , δεν υπάρχουν πια .

Τα περισσότερα παιδιά δεν τα γνωρίζουν , δεν τους τα έχουμε μάθει .
Στα διαλείμματα προσπαθούν να διασκεδάσουν αλλά δε νομίζω πως πραγματικά το καταφέρνουν . Η ανάγκη τους να ανανεώνονται στο διάλειμμα και να ξεφεύγουν εκείνα τα λίγα λεπτά από τις υποχρεώσεις των μαθημάτων , είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά . Το σχολείο απαιτητικό , το πρόγραμμά τους φορτωμένο .Νιώθουν από παντού πίεση και λίγα να τους γεμίζουν ψυχικά και πραγματικά .
Πόσο καλύτερη θα ήταν η ενδοσχολική αλλά και η εξωσχολική ζωή τους αν τους δίναμε την ευκαιρία να γνωρίσουν και να παίζουν αυτά τα παιχνίδια.

Τα μήλα , το << πετάει , πετάει ο γάιδαρος >>, το κουτσό , το λάστιχο … Τα θυμάστε ;
Τα θυμάστε δάσκαλοι ; Tα θυμάστε γονείς ; Ας τους τα δείξουμε , ας τους τα μάθουμε .
Θα είναι περισσότερο ευτυχισμένα και ήρεμα όταν γυρίζουν στο σπίτι και πολύ πιο συνεργάσιμα και ορεξάτα όταν μπαίνουν στην τάξη . Σήμερα για τα περισσότερα το διάλειμμα είναι ευχάριστο μόνο γιατί βγαίνουν από την τάξη και δεν κάνουν μάθημα .Ας κάνουμε το διάλειμμα κάτι παραπάνω . Μια ακόμα ευκαιρία μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον του σχολείου για συνεργασία , κοινωνικοποίηση , αποδοχή της διαφορετικότητας .
Δε θέλει κόπο και δεν κοστίζει τίποτα.

Δασκάλους και νηπιαγωγούς με μεράκι , και από αυτούς ευτυχώς έχουμε πολλούς , και όρεξη να αλλάξουν τη ρουτίνα
Γονείς με διάθεση να αλλαξουν τη δική τους ρουτίνα και να γίνουν για λίγο ξανά παιδιά . Πότε άλλοτε ήμασταν τόσο ξέγνοιαστοι;

Ας ξεκολλήσουμε από την τηλεόραση , τον υπολογιστή και τις έτοιμες συνταγές . Τα παιδιά περιμένουν από εμάς να τους δείξουμε το δρόμο και σε αυτό .
Και κάτι μου λέει μέσα μου πως αν τους δείξουμε να παίζουν τα μήλα με τους φίλους , το κρυφτό και τόσα άλλα , γιατί ως λαός ήμασταν και σε αυτό το κομμάτι πολύ ευρηματικοί , τότε θα αρχίσει να τους φαίνεται βαρετή η μπάρμπυ , ο σούπερμαν και γενικά η καθιστική και στάσιμη ζωή μπροστά στην τηλεόραση .
Και εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε κάτι καλό στα παιδιά μας από τη δική μας εποχή.

Ελένη Νίκα
Φιλόλογος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook