Συγκράτηση στα φέσια των ιδιωτών προς τη ΔΕΗ δείχνουν τα στοιχεία Σεπτεμβρίου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς την επιχείρηση.

Σύμφωνα με αυτά, το συνολικό ποσό έχει ξεπεράσει ελαφρώς τα 1,7 δις ευρώ- τόσο ήταν τον περασμένο Ιούλιο- ωστόσο δεν έχει εκτιναχθεί κοντά στα 2 δισ. ευρώ όπως έδειχνε η αυξανόμενη τάση του πρώτου επταμήνου.

«Υπάρχει φρένο στο ρυθμό αύξησής τους», όπως λέει στέλεχος της ΔΕΗ, χωρίς φυσικά να εφησυχάζει αφού τα επίπεδα των 1,7-1,8 δισ. ευρώ είναι πρωτόγνωρα για την επιχείρηση.

Από την άλλη πλευρά, η συγκράτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, αντί για την εκτιμώμενη εκτίναξή τους προς τα τέλη τους έτους εκλαμβάνεται οπωσδήποτε ως θετική εξέλιξη.

Το καλοκαίρι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΗ είχαν παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 30% έναντι του περασμένου Νοεμβρίου. Το ανησυχητικό ήταν ότι τα φέσια συνέχιζαν και αυξάνονται παρότι ήδη από τον περασμένο Μάιο είχε αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ το χαράτσι για τα ακίνητα.

Η ερμηνεία που είχε τότε δοθεί ήταν πως οι καταναλωτές είχαν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους για πληρωμές, και ότι η εικόνα μπορούσε μελλοντικά να επιδεινωθεί.

Στα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΗ συνολικού ύψους 1,7-1,8 δισ. ευρώ συγκαταλέγονται κάθε είδους οφειλές, από σπίτια και καταστήματα (χαμηλή τάση) καθώς και εταιρείες και βιομηχανίες.

Παλαιότερα στοιχεία έδειχαν ότι πάνω από 1,1 δισ. ευρώ οφείλονται από σπίτια και μαγαζιά, 350 εκατ. ευρώ από βιομηχανίες υψηλής τάσης (σ.σ.: τα μισά αφορούν τη ΛΑΡΚΟ) και 250 εκατ. ευρώ από εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις της μέσης τάσης.

Μη διαχειρίσμα

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι πλέον τα ποσά των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη ΔΕΗ θεωρούνται μη διαχειρίσιμα.

Εδώ και μήνες η εταιρεία αναζητά τρόπους για τη χρηματοδοτική της ενίσχυση. Ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες πολιτικής ρευστότητας, είναι περιορισμένες οι δυνατότητες δανεισμού εκ νέου από τις αγορές με καλούς όρους και επιτόκια.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο η ΔΕΗ είχε αντλήσει από τις αγορές 700 εκατ. ευρώ μέσω δύο ομολόγων, μια 5ετή έκδοση 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5% και μια 3ετή έκδοση 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%. Η ανταπόκριση της αγοράς ήταν πολύ θετική καθώς είχε υπερκαλυφθεί έξι φορές το ποσό που ζητούσε η επιχείρηση, με προσφορές για 3 δισ. ευρώ. Επίσης δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που η ΔΕΗ προχώρησε σε αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ αλλά και εκταμίευσε σημαντικά ποσά από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Οι κινήσεις αυτές είχαν δώσει πριν από το καλοκαίρι σημαντική ανάσα στα ταμεία της επιχείρησης και κατ\’ επέκταση στην ενεργειακή αγορά, καθώς η θέση της ΔΕΗ είναι κομβική. Αποτελεί κανόνα στην αγορά ότι όταν η ΔΕΗ διαθέτει ρευστό, τότε τα πράγματα εξομαλύνονται για το σύνολό της. Σε αντίθετη περίπτωση, αρχίζει ένα ντόμινο χρεών που όπως έχει δείξει και η πρόσφατη εμπειρία μπορεί να φτάσει μέχρι και στη ΔΕΠΑ. Ακόμη πάντως και αν η ΔΕΗ τελικά προσφύγει σε δανεισμό και πάρει προσωρινή ανάσα ρευστότητας, αυτόματα αυτό θα επιβαρύνει την οικονομική της κατάσταση.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook