Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου:

\”Χαιρετίζουμε τους μεγαλειώδεις νεανικούς μαθητικούς αγώνες, που με υποδειγματικό τρόπο δίνουν οι μαθητές, παραδίδοντας μαθήματα συντονισμού και οργάνωσης του αγώνα και στο Ηράκλειο!

Οι μαθητές έχουν τα δικά τους αυτοτελή όργανα αγώνα, τα μαθητικά συμβούλια. Το δικό τους τρόπο συντονισμού και οργάνωσης, με τις Γ.Σ. τους και τα συντονιστικά τους, που αποφασίζουν τις μορφές και το περιεχόμενο του αγώνα τους.

Δεν έχουν ανάγκη από κανένα να τους πει, τι και πώς θα το διεκδικούν. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καπελώσει και να ποδηγετήσει το μαθητικό κίνημα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το «σχολείο εξεταστικό κέντρο» είναι που βγάζουν τα παιδιά στο δρόμο του αγώνα.

Με την γνωστή κυβερνητική καραμέλα για υποκινητές προσπαθούν να λοιδορήσουν τον αγώνα τους. Ας θυμηθούμε τις ίδιες σκηνές από το ίδιο έργο με τα ίδια επιχειρήματα, όπως με τις κινητοποιήσεις των μαθητών, τότε, με το « κάτσε καλά Γεράσιμε…» ενάντια στους νόμος 2525/97 και 2640/98.

Οι μαθητές έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν, να ξεσηκώνονται, να κινητοποιούνται. Δεν πραγματοποιούν «εθιμοτυπικές» κινητοποιήσεις όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός Παιδείας.

Έχουν σοβαρά και δίκαια αιτήματα. Ξεσηκώνονται ενάντια στο «Νέο Λύκειο» και την Τράπεζα Θεμάτων (ή αλλιώς «Τράπεζα Θυμάτων» όπως την αποκαλούν οι μαθητές), ενάντια σε ένα σχολείο-εξεταστικό κέντρο που τους εξοντώνει.

Υπενθυμίζουμε ότι με την Τράπεζα Θεμάτων καθιερώθηκαν πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την Α’ Λυκείου. Τα θέματα δεν τα επιλέγει πια εξ’ ολοκλήρου ο εκπαιδευτικός, που γνωρίζει το επίπεδο της τάξης και των μαθητών, αλλά τα μισά πρέπει υποχρεωτικά να προέρχονται από την Τράπεζα Θεμάτων.

Με το νόμο για το «Νέο Λύκειο» άλλαξε και ο τρόπος πρόσβασης των μαθητών. Σαν αποτέλεσμα, χιλιάδες παιδιά έμειναν πέρσι μετεξεταστέοι ή έμειναν στην ίδια τάξη.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ»

Οι μαθητές ξεσηκώνονται γιατί οι γονείς τους αιμορραγούν οικονομικά από τα «ιδιαίτερα» και τα φροντιστήρια, γιατί τα σχολεία έχουν χιλιάδες κενά, γιατί κυβερνήσεις-Ε.Ε. και πλουτοκρατία τούς ετοιμάζουν μια ζωή χωρίς δικαιώματα, μια ζωή κόλαση.

Οι μαθητές έδωσαν χαστούκι στην κυβερνητική αδιαλλαξία, την τρομοκράτηση και τις απειλές.
Καταδικάζουμε τον ύπουλο ρόλο διευθυντών και του Ηρακλείου και μιας μικρής μερίδας εκπαιδευτικών που κινούνται στην κυβερνητική τροχιά, ρίχνοντας λάσπη μιλώντας για υποκινητές, απειλούν μαθητές με απουσίες, αποβολές, συνεργάζονται με «αγανακτισμένους» γονείς. Όπου δεν τύπτει λόγος τύπτει ράβδος…

Κυβέρνηση-εισαγγελείς-αστυνομία έπεσαν από την πρώτη στιγμή πάνω στους μαθητές. Με συλλήψεις, εγκυκλίους, ακόμα και ξυλοδαρμούς.

ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η κυβέρνηση μιλάει για «αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών», την ίδια ώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ακόμα χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες από τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα!

Την ώρα που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας ομολογεί ότι δεν θα καλύψει όλα τα κενά, τα σχολεία θα λειτουργούν «με επάρκεια κι όχι με πληρότητα», γιατί δεν δίνουν χρήματα για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Με τον υπουργό να λέει με απίστευτο κυνισμό, ότι τα κενά θα καλυφθούν με τον εθελοντισμό των αδιόριστων εκπαιδευτικών ή με δουλειά 300 ευρώ για εκείνους που έχουν άδεια ανατροφής!

Η κυβέρνηση εγκληματεί ενάντια στα παιδιά! Αναρωτιόμαστε όμως, γι’ αυτό το έγκλημα ποιος θα πληρώσει;

Εισαγγελική εγκύκλιος ζητάει από τους καθηγητές να γίνουν ακόμα και καταδότες και να αναφέρουν στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές τους πρωταίτιους των καταλήψεων…! Ταυτόχρονα, απειλούν τους γονείς των μαθητών που κινητοποιούνται με την κατηγορία της «παραμέλησης ανηλίκου».

Καταδιώκουν τους μαθητές που διαπράττουν το «έγκλημα» του αγώνα και της διεκδίκησης!
Καταγγέλλουμε τις απειλές, την τρομοκρατία. Κάτω τα χέρια από τους μαθητικούς αγώνες. Καλούμε κάθε συνάδελφο να σταθεί δίπλα στους μαθητές.

Να γίνουμε όλοι μια γροθιά, γονείς-εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Συνεχίζουμε πλάι στους μαθητές τον αγώνα, αναδεικνύοντας ως κορυφαίο γεγονός την επιτυχία της απεργίας στις 27 Νοέμβρη.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, πιο πολλοί, πιο οργανωμένα!

Το ΠΑΜΕ καλεί όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς να απεργήσουν και να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλ. Ελευθερίας στις 10π.μ.

Διεκδικούμε :

• Όχι στο Νέο Λύκειο, στο σχολείο των ταξικών φραγμών και ανισοτήτων.

• Να καταργηθεί η \”Τράπεζα Θεμάτων\”. Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό – προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών.

• Όχι στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια και τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.

• Κανένα σχολείο χωρίς καθηγητές. Να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές για την κάλυψη όλων των αναγκών. Καμία συγχώνευση τμήματος, κανένα κλείσιμο σχολείου.

• Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη μας για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης. Άμεση και γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών .

• Πετρέλαιο για θέρμανση σε ΟΛΑ τα σχολεία!

• Καμία κατάργηση ειδικότητας στα ΕΠΑΛ. Κατάργηση της μαθητείας και της παιδικής εργασίας. Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία που λείπουν.

• Ασφαλείς και δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές και για όλες τις ώρες της μέρας. Έκδοση πάσο για δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα. Να καταργηθούν τα πρόστιμα σε μαθητές.

• Έκτακτο κονδύλι στους δήμους για να εξασφαλιστεί ένα γεύμα στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος για όλους τους μαθητές. Κατάργηση του ΦΠΑ (23%) στα κυλικεία.

• Καμία ποινικοποίηση των αγώνων που αποφασίζουν οι μαθητές. Να καταργηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

• Κανένας μαθητής χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

• Εξασφάλιση υποδομών για τη λειτουργία των αθλητικών και πολιτιστικών μαθητικών ομάδων».

• Αντισεισμική θωράκιση των σχολείων. Νέα κτίρια ασφαλή και λειτουργικά.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook