Πριν από πέντε χρόνια, η Ντέιζι, το λαμπραντόρ της Κλερ Γκεστ, ανακάλυψε έναν όγκο στο στήθος της ιδιοκτήτριάς της και της έσωσε τη ζωή. Έπειτα από αυτό, η Γκεστ ίδρυσε την οργάνωση «Medical Detection Dogs», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «τα σκυλιά που ανιχνεύουν τις ασθένειες».

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ηταν Αύγουστος του 2009, όταν η Κλερ, κτηνίατρος στο επάγγελμα, εκπαίδευε την Ντέιζι στο να χρησιμοποιεί την όσφρησή της για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Γοητευμένη από τη νοημοσύνη των ζώων κι έπειτα από έρευνα χρόνων, η Κλερ ήταν πεπεισμένη πως τα σκυλιά θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν ανθρώπινες ασθένειες ή συμπτώματα, από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στους διαβητικούς μέχρι καρκινικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας μόνο τη μύτη τους, καθώς το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την όσφρηση είναι 40 φορές πιο ισχυρό στα σκυλιά από ό,τι στους ανθρώπους.

Ετσι, ένα απόγευμα, η Κλερ έκανε ένα διάλειμμα από τη δουλειά, προκειμένου να βγάλει τη Ντέιζι και δύο άλλα σκυλιά για την καθιερωμένη τους απογευματινή βόλτα. «Ανοιξα την πόρτα του αυτοκινήτου και τα άλλα δύο πήδηξαν αμέσως έξω, όμως η Ντέιζι κάθισε κοιτάζοντάς με επίμονα» θυμάται η Κλερ Γκεστ που μίλησε στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph». «Μετά έπαιξε μαζί μου κανά δυο φορές, σπρώχνοντας το στήθος μου με τη μύτη της. Ηταν πολύ παράξενο, γιατί δεν είναι ένα “επιθετικό” σκυλί. Αλλά με έσπρωξε ξανά. Τότε είπα: “Χαζό κορίτσι, φύγε μακριά” και πήδηξε έξω. Πήγαμε μια βόλτα και καθ\’όλη τη διάρκειά της σκεφτόμουν πως αυτό πονούσε» προσθέτει.

Εκείνο το απόγευμα, η 50χρονη σήμερα Κλερ, έβαλε το χέρι της στο σημείο που την πίεσε η Ντέιζι. «Θεώρησα πως κάτι υπήρχε εκεί: ένας όγκος». Τη σκέψη της 50χρονης κτηνιάτρου επιβεβαίωσαν και οι ιατρικές εξετάσεις, που έδειξαν την ύπαρξη μιας κύστης στο αριστερό στήθος της, ακριβώς στο σημείο που υπέδειξε η σκυλίτσα της. Αργότερα, η βιοψία έδειξε πως επρόκειτο για καρκίνος του μαστού.

«Ο χειρουργός είπε ότι ήμουν απίστευτα τυχερή που διαγνώστηκε τόσο νωρίς. Ηταν τόσο βαθύ όσο μπορούσε να είναι ένας καρκίνος του μαστού, αλλά μέχρι τη στιγμή που θα ένιωθα κάτι, θα ήταν ήδη πολύ αργά» δηλώνει η Κλερ η οποία υποβλήθηκε σε μερική μαστεκτομή και σε ακτινοθεραπείες διάρκειας πέντε εβδομάδων.

Τώρα, όμως, απαλλαγμένη από τον καρκίνο, νιώθει ευγνωμοσύνη για το σκυλί της και θεωρεί πως εκείνο τής έσωσε τη ζωή.

Η Ντέιζι στα εργαστήρια της οργάνωσης «Medical Detection Dogs»

«Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι τι διαφορά έκανε η Ντέιζι σε μένα», λέει. «Μπορεί να χρειαζόμουν πιο επιθετική χημειοθεραπεία. Μπορεί και να μην είχα επιζήσει (αν το κοίταζα πιο αργά). Αυτή ήταν (η Ντέιζι) που με έκανε να αποφασίσω να ψάξω τι μου συμβαίνει».

Τώρα πια είναι πεπεισμένη πως τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν και σώσουν τους ανθρώπους από ασθένειες που μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες. Η οργάνωσή της «Medical Detection Dogs» εκπαιδεύει σκυλιά -ιατρικούς βοηθούς.

Για την ιστορία, η Ντέιζι, από το 2009, οπότε και μύρισε τον καρκίνο του μαστού της Κλερ, έχει ανιχνεύσει μέσω της όσφρησης δειγμάτων 500 περιπτώσεις καρκίνου, ενώ αυτή την εβδομάδα έγινε το πρώτο σκυλί μετά το 2005, οπότε και είχαν σημειωθεί στο Λονδίνο οι βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου (γνωστές στα αγγλικά και ως 7/7 bombings), που βραβεύτηκε με το μετάλλιο του Κυανού Σταυρού (Blue Cross medal).

«Την πήρα όταν ήταν οκτώ εβδομάδων», θυμάται η Κλερ. «Πάντα ήταν η καλύτερή μου φίλη. Ηταν ένα μικρό κουταβάκι, περπατώντας δίπλα μου, προσέχοντάς με. Οπως ακριβώς κάνει τώρα. Εχει μια πολύ ευγενική ψυχή, εντελώς μοναδική. Και είμαι τόσο υπερήφανη. Ανησυχώ για τις γκρίζες της τρίχες και αυτό είναι το πιο λυπηρό σημείο: ό,τι κι αν κάνεις, το σκυλί δεν πρόκειται ποτέ να ζήσει όσο κι εσύ. Αλλά αυτό εδώ (το σκυλί) με έμαθε τόσα πολλά, όσα ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ».

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook