Μία ημέρα μετά την κατακραυγή των Κρητικών στην πρόθεση του Πανεπιστημίου Κρήτης να αναγορεύσει τον Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο Διδάκτορα του Ιδρύματος και την ματαίωση της εκδήλωσης που είχε προγραμματιστεί στο Ρέθυμνο, εδώ και λίγες ώρες ο Γερμανός ιστορικός απολαμβάνει το νέο του τίτλο, καθώς η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τελικά σήμερα … εν κρυπτώ!

Αυτό αποκάλυψε χθες ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δημήτρης Κοτρόγιαννος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης Creta, καθώς ο σάλος στο νησί συνεχίζεται!

Ο συγγραφέας του βιβλίου \”Η Κατάκτηση της Κρήτης\” (στα ελληνικά ο τίτλος έχει αποδοθεί ως: \”Η Μάχη της Κρήτης\” για ευνόητους λόγους) άναψε \”φωτιές\” καθώς εξισώσει τα εγκλήματα των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών με την αντίσταση των Κρητικών την οποία στο έργο του την χαρακτηρίζει ως \”βρώμικη\” και \”κτηνώδη\”, ενώ χαρακτηρίζει ως \”στρατιωτικό μύθο\” τη μάχη για την υπεράσπιση του νησιού!

Το θέμα είχε αναδείξει το 2011 ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης, ο οποίος με επιστολή του που είχε δημοσιευθεί τότε, ανέδειξε τα επίμαχα σημεία του βιβλίου, ενώ έκανε λόγο για μια προσπάθεια ανατροπής της ιστορικής αλήθειας.

Δυστυχώς, πολλοί εκ των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης που αρχικά είχαν ψηφίσει υπέρ της αναγόρευσης του Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακάλυψαν στο παρά πέντε το περιεχόμενο του βιβλίου, καθώς έλαβαν γνώση των όσων ανέφερε ο Μ. Παραγιουδάκης στην αναλυτική και τεκμηριωμένη επιστολή – διαμαρτυρία του, η οποία κοινοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες και στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου η οποία δεν την έλαβε υπόψιν της!

Οι καθηγητές αυτοί μετά τις αποκαλύψεις, διαχώρισαν ανοικτά τη θέση τους υποστηρίζοντας ότι δεν τους δόθηκε κανένα στοιχείο κατά τη διάρκεια της ΓΣ του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΠΚ, όταν και ψηφίστηκε η εισήγηση για να τιμηθεί ο Χ. Ρίχτερ από το ίδρυμα.

Κάτω από το βάρος τον εξελίξεων και με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, θα περίμενε κανείς πως το Πανεπιστήμιο θα αποφάσιζε να αναβάλει την εκδήλωση ώστε να επανεξετάσει το θέμα και να λάβει αποφάσεις αφού προηγουμένως είχε εξετάσει ψύχραιμα όλες τις παραμέτρους.

Τελικά, η εκδήλωση ξεκίνησε χθες κανονικά όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς οργισμένοι συγγενείς των θυμάτων κατά τη διάρκεια της κατοχής αντέδρασαν δυναμικά. Ηλικιωμένοι άνθρωποι, κρατώντας στα χέρια τους τις φωτογραφίες των εκτελεσθέντων Κρητών, χαρακτήρισαν ανεπιθύμητο τον Γερμανό ιστορικό, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση και από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, όταν μέλη του κλήθηκαν να σχολιάσουν από τοπικά ΜΜΕ τις εξελίξεις.

Προκλητικός και ασεβής ο Ρίχτερ

Ο ίδιος ο Γερμανός ιστορικός, στις δηλώσεις του εμφανίστηκε προκλητικός χαρακτηρίζοντας ως \”βλακείες\” τις αντιδράσεις των πολιτών, για τους οποίους είπε πως \”δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι γιατί διαδηλώνουν\”, ενώ υπεραμύνθηκε του έργου του λέγοντας πως \”δεν έγραψα ποτέ αυτά για τα οποία με κατηγορούν\”. Μάλιστα υποσχέθηκε πως θα γράψει ακόμα 2 βιβλία για τη Μάχη της Κρήτης, καθώς στις 453 σελίδες του επίμαχου βιβλίου δεν … κατάφερε να μεταφέρει όλες τις πτυχές των γεγονότων.

Το Πανεπιστήμιο, παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε, προτίμησε να κάνει την εκδήλωση σήμερα στα κρυφά (παρά το γεγονός πως η αναγόρευση ως επίτιμου Διδάκτορα μιας προσωπικότητας θα πρέπει να αποτελεί ένα κορυφαίο γεγονός για το ίδρυμα και την τοπική κοινωνία) δείχνοντας ότι δεν υπολογίζει, ούτε τις αντιδράσεις των πολιτών ούτε τις αντιδράσεις των ακαδημαϊκών!

Ήδη, στο νησί και στον χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης καταγράφονται σφοδρές αντιδράσεις μετά την σημερινή εξέλιξη, ενώ αναμένεται να πάρουν επίσημη θέση οι ακαδημαϊκοί κύκλοι που διαχώρισαν τη θέση τους από αυτή την υπόθεση και οι οποίοι με έκπληξη πληροφορήθηκαν τα τελευταία αυτά γεγονότα.

defenceline.gr/ Γιώργος Λαμπράκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook