Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφορικά με τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου:

\”Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου ήταν αποκαλυπτική ως προς την αδυναμία της δημοτικής αρχής να απαντήσει σε φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους δημότες της πόλης, τον ίδιο το δήμο. Εγκλωβισμένη στην “ανεξάρτητη” πολιτική της υλοποιεί πιστά την κυβερνητική πολιτική και τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου στα πλαίσια εφαρμογής της Δημοσιονομικής πολιτικής που έχει επιβάλει η ΕΕ και η Τρόϊκα.

Συγκεκριμένα :

1. Στα αιτήματα που κατέθεσε η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) για δραστική μείωση των δημοτικών τελών στους αυτοαπασχολούμενους με ταυτόχρονη αύξηση για τις μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και τη διαγραφή των εξοντωτικών προστίμων, η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν αποκαλυπτική : “από το 2015 ο δήμος θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις” τηρώντας πιστά τις κυβερνητικές υποδείξεις, ότι οι Δήμοι πρέπει να κάνουν πράξη την “οικονομική αυτοτέλεια” και τη λογική “θέλεις έργα, πλήρωσε”.

Στην αντίδραση των εκπροσώπων της ΠΑΣΕΒΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης για την αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής, η απάντηση της τελευταίας ήταν ότι “η πολιτική μας είναι δεδομένη και δεν αλλάζει”. Ας βγάλουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και έμποροι τα συμπεράσματά τους.

2. Συζητήθηκε το θέμα που έφεραν για συζήτηση οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης “Σχέδιο και μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στο δήμο Ηρακλείου”, έχοντας υπ\’ όψη τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες στην Αθήνα και αντίστοιχα τα προβλήματα που έχουμε κάθε χρόνο στις περιοχές του δήμου Ηρακλείου (υπερχείλιση Γιόφυρο και Δρακουλιάρη, κατολισθήσεις και καταστροφές στο οδικό δίκτυο Τεμένους, κ.ά.).

Δυστυχώς, εκτός από τα κολακευτικά λόγια της πλειοψηφίας ως προς τη ορθότητα των θέσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ανάγκη εκπόνησης σχεδίου άμεσης επέμβασης με όλα τα αναγκαία έργα υποδομής και τη διεκδίκηση κονδυλίων από το κράτος, δεν υπήρξε καμία δέσμευση ούτε παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα – έστω βραχυπρόθεσμα – στην περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.

 Η δημοτική αρχή, απλά σηκώνει τα χέρια ψηλά, εκφράζει γενικά τις ανησυχίες της, χωρίς να δείχνει – στο ελάχιστο – διάθεση σύγκρουση με την κυβέρνηση για τις δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση για έργα πνοής που αφορούν τη ζωή και ασφάλεια ανθρώπινων ζωών και κατοικιών, για τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και μηχανημάτων.

Το αποδεικνύει, τόσο το τεχνικό πρόγραμμα έργων 2015 που δεν προβλέπει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, όσο και ο ΠΥ 2015 του Δήμου, όπου συνολικά για την πολιτική προστασία αναγράφονται μόλις 50.000 ευρώ.

3. Κατατέθηκε πρόταση ψηφίσματος από τη Λαϊκή Συσπείρωση για τη στήριξη του δικαίου αγώνα των μαθητών, την καταδίκη της ποινικοποίησης των αγώνων τους, από την κυβέρνηση επειδή τολμούν να διεκδικούν δημόσιο δωρεάν σχολείο, κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ, ο Δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία το αγνόησαν επιδεικτικά, το προσπέρασαν με “ελαφρά πηδηματάκια” κλείνοντας το θέμα αμέσως, χωρίς καν να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία. Αυτή είναι η “ανεξάρτητη” δημοτική αρχή. Πιστά προσηλωμένη στο ευαγγέλιο του “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης και στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που αποκλείει τους νέους από τη μόρφωση.

Εν τω μεταξύ, κι ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταθέσει – πάνω από μήνα – αρκετά θέματα προς συζήτηση στο ΔΣ (κόμβος ΠΑΓΝΗ, εργασιακά προβλήματα εργαζομένων του δήμου, στήριξη δημάρχων της χώρας που αρνήθηκαν τον επανέλεγχο των συμβάσεων και διώκονται εισαγγελικά, κανονισμός λειτουργίας ΔΣ, κ.ά.), ο Πρόεδρος αρνείται να τα εντάξει στην ημερήσια διάταξη προφασιζόμενος το πλήθος θεμάτων που έχει να συζητήσει το σώμα.

Το ίδιο συμβαίνει και με φορείς που καταθέτουν προβλήματα, όπως ο σύλλογος γονέων Β\’ ΚΕΠΑ για τα προβλήματα και την έλλειψη προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς, λέγοντας ότι η συζήτηση για τις ελλείψεις προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς έχει εξαντληθεί !

Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο Δήμο Ηρακλείου, παρά τα όποια εμπόδια θέτει η δημοτική αρχή, θα συνεχίσουν τον αγώνα μέσα και έξω από το ΔΣ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων δημοτών.

Θα συγκρούεται με την κυβερνητική και δημοτική πολιτική που ετοιμάζουν νέα επίθεση σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, με περισσότερους φόρους και τέλη, την παράδοση των κοινωνικών δομών σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ και τα έργα στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook