Νέα τηλεδιάσκεψη, ενδεχομένως και αργά το βράδυ της Παρασκευής, προγραμματίζεται μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τρόικας, μετά το αδιέξοδο που διαπιστώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στις συνομιλίες των δύο πλευρών.

Αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη με την τρόικα

Η ακριβής ημέρα και ώρα της τηλεδιάσκεψης θα αποφασιστεί από την τρόικα, αφού συνεκτιμήση τα στοιχεία που παρείχε το υπουργείο Οικονομικών στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης.

Στόχος είναι να κλείσει η συμφωνία για την άφιξη του κλιμακίου των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα την 1η Δεκεμβρίου, ούτως ώστε στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ένα από τα βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Στην τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε με τρεις ώρες καθυστέρηση το βράδυ της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, η τρόικα επέμεινε στη θέση της για δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 2,6- 3,6 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ωστόσο υποστηρίζει πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για τον επόμενο χρόνο.

Προβλήματα έχουν παρουσιαστεί και στις διαβουλεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Πάντως, μετά την τηλεδιάσκεψη, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασαν αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα των μεταρρρυθμίσεων, λέγοντας πως «άνοιξε όλη η γκάμα των θεμάτων και συμφωνήσαμε σε πολλά».

Τα αιτήματα της τρόικας επικρίνει το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο σε άρθρο του με τίτλο «Δώστε στην Ελλάδα μία ευκαιρία» χαρακτηρίζει «τοξικά» τα μέτρα που προτείνονται.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook