Το πρόβλημα των απορριμμάτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν δεν αναλάβουμε δράσεις ως φορείς και αν δεν ευαισθητοποιηθούμε ως πολίτες προς την κατεύθυνση της πρόληψης και μείωσης της παραγωγής τους.

Με αυτή την κεντρική ιδέα και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης Αποβλήτων 2014, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και το ΤΕΙ Κρήτης διοργανώνουν δυο εκδηλώσεις αφιερωμένες στην πρόληψη των αποβλήτων και ειδικότερα στην πρόληψη της απόρριψης τροφίμων.

1. Δευτέρα 24/11/2014, ώρα 17.00-22.00 το βιωματικό σεμινάριο «Καλύτερη Διατροφή-Λιγότερα Απόβλητα, β’ μέρος» στο Νέο Αμφιθέατρο ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Κρήτης, στον Εσταυρωμένο Ηρακλείου

Σκοπός του προγράμματος είναι να μεταδοθεί στους πολίτες γνώση και τεχνογνωσία για την διαχείριση των τροφίμων από την αγορά μέχρι την κατανάλωση έτσι, ώστε αυτά να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες, να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και ποιότητα μέχρι την κατανάλωση και γενικότερα να αξιοποιούνται όσο καλύτερα γίνεται, χωρίς απώλειες και απόβλητα που μπορούμε να προλάβουμε.

Αποτελεί συνέχεια του σεμιναρίου που υλοποιήθηκε τον Απρίλιο 2014 στα πλαίσια του προγράμματος LIFE-WASP Tool. Ωστόσο το β’ μέρος είναι αυτοτελές και μπορούν να συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι ακόμα και αν δεν έχουν παρακολουθήσει το α΄ μέρος.

Θέματα του σεμιναρίου:

- Ποιοτικές και ποσοτικές ανάγκες διατροφής – σωστός προγραμματισμός και υπολογισμός μερίδων. Γεώργιος A. Φραγκιαδάκης, Aν. Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης

- Αγορά και συντήρηση φρέσκων τροφίμων (λαχανικά – φρούτα). Γεώργιος A. Φραγκιαδάκης, Aν. Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης

- Διαχείριση αποβλήτων τροφίμων και συσκευασιών τους. Όλγα Χρήστου, Δρ. Χημικός μηχανικός ΕΣΔΑΚ.

- Χρήση κομποστοποιητή, χρήση bokashi. Όλγα Χρήστου, Δρ. Χημικός μηχανικός ΕΣΔΑΚ

Η είσοδος είναι ελεύθερη και δεν είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Διάρκεια εργασιών: 17.00 – 22.00.

Το σεμινάριο διοργανώνεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης Αποβλήτων.

2. Πέμπτη 27/11/2014. Ώρα 17.30 -21.30 ενημερωτική ημερίδα «Λιγότερα Απόβλητα – Όχι απόβλητα Τροφίμων» στην αίθουσα “Ανδρόγεω” του Δήμου Ηρακλείου.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό και στις δυο εκδηλώσεις.

Πρόγραμμα Ημερίδας:

17.30 - 18.00                

Προσέλευση

18.00 - 18.30

Χαιρετισμοί

18.30 – 18.50

Πρόληψη και μείωση της παραγωγής αποβλήτων – αναγκαίες προτεραιότητες για τη διαχείριση του προβλήματος. Όλγα Χρήστου, Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΣΔΑΚ

18.50 – 19.10

Νέες δράσεις πρόληψης αποβλήτων στην πόλη μας:

Πρόληψη αποβλήτων πλαστικής σακούλας. Ιωάννα Γιακουμάκη, Μηχανολόγος μηχανικός ΕΣΔΑΚ

Πρόληψη αποβλήτων ρουχισμού – Διαλογή στην Πηγή. Καλλιόπη Μπορμπουδάκη, MSc Χημικός Μηχανικός ΕΣΔΑΚ

19.10-19.30

Έννοια και σημασία της ημερομηνίας λήξης σε σχέση με την καταλληλότητα των τροφίμων για κατανάλωση. Γεώργιος Α. Φραγκιαδάκης, Αναπληρωτής  Καθηγητής  του ΤΕΙ Κρήτης

19.30-19.50

Υπολείμματα τροφίμων – χρήσιμα υλικά και όχι απόβλητα – εναλλακτικές δυνατότητες  τελικής διάθεσης. Θρασύβουλος Μανιός, Αναπληρωτής  Καθηγητής  του ΤΕΙ Κρήτης

19.50-20.20

Ερωτήσεις – Συζήτηση

20.20-20.30

Διάλειμμα

20.30-21.30

Προβολή ντοκυμαντέρ  «Πεταμένα Τρόφιμα» (Taste the Waste) του Valentine Turn που παρουσιάστηκε από την εκπομπή της ΕΤ1 doc-on-air (παραγωγή 2010).