Σχεδόν 200 πρόσκοποι και οι συγγενείς τους κατέκλυσαν την λίμνη της Αγυιάς το περασμένο Σαββατοκύριακο (15-16 Νοεμβρίου 2014) γιορτάζοντας την συντροφικότητα και το μεγαλείο της φύσης. Παίζοντας, εξερευνώντας, μαθαίνοντας και δημιουργώντας, ανήλικα και ενήλικα μέλη της προσκοπικής κίνησης των Χανίων συμμετείχαν στην εκδρομή του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χανίων με σκοπό την δημιουργία μιας δυνατής εμπειρίας για όλους τους συμμετέχοντες. 

Μιας εμπειρίας που ενδυναμώθηκε μέσω της παρουσίας της παγκοσμίου κλίμακας περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF (World Wildlife Fund), με την οποία φέτος συνεργάζεται ο κρητικός προσκοπισμός για την ανάλυση περιβαλλοντικών δεδομένων σε τοποθεσίες σε όλη την Κρήτη και συμπεριλαμβανομένης και της λίμνης στην Αγυιά Χανίων.

«Βλέποντας γονείς και παιδιά να συμμετέχουν σε αυτή την δράση δύο σκέψεις μου ήρθαν στο μυαλό. Αρχικά, πόσο σημαντικό είναι για τον τόπο μας αυτή η αποστολή, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας μικρούς και μεγάλους στα θέματα περιβαλλοντικής μέριμνας. Και έπειτα, μέσο της συνεργασίας μας με αυτό τον φορέα, πόσα μπορεί να προσφέρει στην ήδη ενεργή περιβαλλοντική μας δράση ως πρόσκοποι…». Αναφέρει ενδεικτικά ο αρχηγός της εκδρομής Άλκης Μπακαρός.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση "στόχος του προσκοπισμού είναι πάντα να βοηθάει την κοινωνία πλάθοντας ενεργούς πολίτες. Ίσως σήμερα πέρα από κάθε εποχή διαφαίνεται σημαντική και, γιατί όχι, απαραίτητη η περιβαλλοντική εκπαίδευση στα νεότερα μέλη της μας. Παιχνίδι και γνώση περιπλέκονται και γίνονται ένα με φόντο και περιεχόμενο το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Αυτή η δράση και πολλές ακόμα μέσα στο προσεχές έτος καλούνται να ολοκληρώσουν τον ενεργό ρόλο που κατέχει η προσκοπική κίνηση στα περιβαλλοντικά θέματα.

Η εκδρομή αυτή του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χανίων με μια γιορτή που περιελάμβανε ένα ζεστό πιάτο παραδοσιακής φασολάδας, κρασί και ατελείωτη παρέα. Αυτό το εγχείρημα πρόσφερε ευχαρίστηση και μια ευκαιρία να συμμετέχουν οι γονείς και φίλοι του συστήματος στα προσκοπικά δρώμενα. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το πανέμορφο τοπίο της λίμνης και την ηλιόλουστη μέρα διαμόρφωσε το κατάλληλο κλίμα ώστε η διήμερη αυτή εκδρομή να μείνει στις μνήμες ολονών μας. 

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την ΑΛΦΑ ΜΑΡΙΝ (St. Nicolas Bay Resort Hotel & Villas) και τον κ. Γιώργο Αλεξανδράκη καθώς και την ΜΙΡΑΜΠΕΛΛΟ Α.Ε. (Mirabello & Village Hotel) και την κα. Ειρήνη Μαμιδάκη, για την ηθική τους συμπαράσταση σε κάθε μας έργο και την ευγενική χορηγία τους, η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση αυτής μας της προσπάθειας. Καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης για την παραχώρηση του χώρου και των υλικών και φυσικά την άψογη φιλοξενία.

Το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χανίων καθως και τις δράσεις του μπορείτε να το βρείτε στην εστία του Κωνσταντινουπόλεως 36 (πίσω από τα ΚΤΕΛ) καθώς και σε πολλά σημεία της πόλης των Χανίων. Το μυστικό είναι να ψάξετε για το μπλε μαντήλι με την άσπρη ρίγα και όλο και κάποιο Σαββατοκύριακο θα μας δείτε."