Στην Κρήτη θα βρίσκεται το διήμερο 25-26 Νοεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Πάρις Κουκουλόπουλος προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη που θα γίνει στην Περιφέρεια και να μιλήσει για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η επίσκεψη αυτή γίνεται την ίδια ώρα που ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, έχει ξεκινήσει εκστρατεία με αίτημα την αλλαγή των προτάσεων για την νέα ΚΑΠ, γιατί με την εφαρμογή της πλήττεται το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, οι απώλειες των οποίων εκτιμώνται σε περισσότερα απο 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Έτσι ο κ.Κουκουλόπουλος, αναμένεται να κληθεί να δώσει απαντήσεις στα καυτά θέματα που αφορούν στην νέα ΚΑΠ και στις επιπτώσεις που θα έχει ειδικά σε ότι αφορά στις επιδοτήσεις για τους ελαιοπαραγωγούς.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είναι το εξής:

Τρίτη 25/11 
12.30 – 14.00 Συνάντηση στην Περιφέρεια: Φορείς, Βουλευτές, Αυτοδιοίκηση, Ενώσεις Συνεταιρισμών, ΑΣ, κ.λ.π: Προσκλήσεις / οργάνωση: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
19:00 – 21:00 Μεσσαρά, Ομιλία Αν. Υπουργού για τη Νέα ΚΑΠ

Τετάρτη, 26/11 
12:00 Εγκαίνια Εργοστασίου Επιτραπέζιας Ελιάς, Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου – Αποδούλου
17:00 – 19:00 Ομιλία Αν. Υπουργού για τη νέα ΚΑΠ στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου

"Τεράστιες και άδικες οι απώλειες για την Κρήτη με την νέα ΚΑΠ"

Ενδεικτικό για το τι θα περιμένει τους ελαιοπαραγωγούς και της Κρήτης με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, είναι το άρθρο του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νίκου Μιχελάκη, το οποίο αναδημοσιεύουμε απο την ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ.

"Οι συνολικές απώλειες για την Κρήτη με την Κ.Α.Π. οπωσδήποτε δεν μπορούν να υπολογιστούν με μεγάλη ακρίβεια, αφού το Υπ.Α.Α.Τ. δεν παρέχει τα ακριβή στοιχεία που από καιρό ζητούνται από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Ελαιοκομικού Μητρώου, σύμφωνα με τα οποία στην Κρήτη έχουμε 173.739 ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις, 35,5 εκατ. ελαιόδεντρα και 1.739.608 στρ. ελαιώνες, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι οι συνολικές απώλειες θα είναι της τάξεως: 1.739.608 στρ. Χ 118,4€/στρ = 205,9 εκατομμύρια κάθε χρόνο!!!

Και το τεράστιο αυτό ποσό προφανώς θα μεταφερθεί στις ενισχύσεις άλλων καλλιεργειών με τις οποίες η ελιά σχεδόν εξομοιώνεται, αφού η ανά στρέμμα επιδότησή της θα απέχει μόλις 6 ευρώ από τις επιδοτήσεις π.χ. στις αροτραίες καλλιέργειες.

Οπωσδήποτε, πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι μέχρι σήμερα ενισχύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να φαίνονται υψηλότερες ανά στρέμμα, όμως είναι πολύ χαμηλότερες ανά δικαιούχο από ό,τι σε άλλες καλλιέργειες. Αυτό φαίνεται σαφώς από τα στοιχεία του Ελαιοκομικού Μητρώου από τα οποία προκύπτει ότι η μέση έκταση ανά ελαιοκαλλιεργητή της Κρήτης είναι μόλις 10 στρ. έναντι πολλαπλάσιας έκτασης (5-8 φορές μεγαλύτερης) των καλλιεργητών που ασχολούνται με άλλες καλλιέργειες. Αρα η μέση επιδότηση ανά ελαιοκαλλιεργητή είναι περιπου 1.500 ευρώ και αυτή θα πρέπει ληφθή υπόψη για να είναι κοινωνικά δίκαιη η κατανομή σε περιφέρειες όπως τονίζει ο Κανονισμός.

Τι προτείνεται να γίνει

Εάν πράγματι υπάρχει η πολιτική βούληση για αποδοχή της δυνατότητας που επιτρέπει ο Κανονισμός για μείωση όχι μεγαλύτερη του 30%, θα πρέπει να υπάρξει και σχετική θεσμική κατοχύρωση και βέβαια ανάλογη αναπροσαρμογή των εκτάσεων και των ποσών των Περιφερειών που έχουν ανακοινωθεί.

Οι εκτάσεις 9,7 εκατ. στρ. που έχουν κατανεμηθεί για τις δενδρώδεις πρέπει να αυξηθούν κατά πολύ ώστε να καλύπτουν όλους τους ελαιώνες της χώρας που (σύμφωνα με το Ελαιοκομικό Μητρώο) είναι 10,5 εκατ. στρ., αλλά και τα αμπέλια και τα άλλα δενδρώδη που θα υπαχθούν στην ίδια κατηγορία.

Ανάλογη αύξηση με τις εκτάσεις πρέπει να υπάρξει και στον προϋπολογισμό που θα κατανεμηθεί για τις δενδρώδεις, ώστε να καλύπτει τη μη μείωση περισσότερο από 30% των ιστορικών δικαιωμάτων, αλλά και τα νέα δικαιώματα που θα προκύψουν.

Τέλος, αποτελεί χρέος του Υπ.Α.Α.Τ. να δώσει τα επίσημα στοιχεία εκτάσεων, δικαιούχων και δικαιωμάτων που ισχύουν σήμερα καθώς και εκείνα που θα ισχύσουν το 2019 για την ελαιοκαλλιέργεια στη χώρα και στην Κρήτη ιδιαίτερα. Ετσι οι παραγωγοί, αφού δεν ενημερώθηκαν κατά τη διαβούλευση, να ενημερωθούν έστω και των υστέρων."