Να ξαναδικαστούν στο Πενταμελές Αναθεωρητικό Δικαστήριο (Στρατοδικείο) οι τρεις στρατιωτικοί (αξιωματικοί) που απηλλάγησαν από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια φαντάρου από ηλεκτροπληξία στο Στρατόπεδο Μακεδονομάχων στην Κοζάνη.

Αυτό αποφάσισε ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμ. 1047/2014 απόφασή του και αναίρεσε την απόφαση του Πενταμελούς Αναθεωρητικού Δικαστηρίου με την οποία αθωώθηκα και οι τρεις στρατιωτικοί.

Ειδικότερα, στις 18 Αυγούστου 2008 στο επίμαχο στρατόπεδο βρήκε τραγικό θάνατο στρατιώτης την ώρα που έκανε μπάνιο. Λόγω προβλήματος στο σύστημα κεντρικής γείωσης ηλεκτρικού ρεύματος, από άγνωστη αιτία, διέρρευσε ηλεκτρικό ρεύμα στο ηλεκτρολογικό δίκτυο του στρατοπέδου το οποίο διοχετεύτηκε προς τη γη μέσω του σώματος του άτυχου φαντάρου, την ώρα που έκανε μπάνιο, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Οι στρατιωτικοί ήταν υπεύθυνοι για το σύστημα υγιεινής και ασφαλείας και τους είχαν ανατεθεί καθήκοντα επιθεωρητών και με αυτή την ιδιότητα πραγματοποιούσαν ελέγχους στις κτιριακές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου.

Σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης του Αρείου Πάγου οι εμπλεκόμενοι στρατιωτικοί δεν είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση πάνω σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

Οι αρεοπαγίτες αναίρεσαν την απόφαση του Πενταμελούς Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, καθώς έκριναν ότι δεν έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ενώ παράλληλα έχει και αντιφατική αιτιολογία.

protothema.gr