Σοκ έπαθε ο εγγονός μια ηλικιωμένης γυναίκας όταν ανακάλυψε ότι οι ελάχιστες οικονομίες της γιαγιάς του έχουν κατασχεθεί από τράπεζα –και μάλιστα με δόσεις- χωρίς καμία ειδοποίηση.

Μέσα από την καταγγελία του Μ.Μ. στο flashnews.gr πολλοί συμπολίτες μας θα αναγνωρίσουν δικά τους αντίστοιχα περιστατικά.

Την έκπληξη που νιώθεις όταν ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι ότι τα χρήματά σου έχουν χαθεί, η αγωνία για το μέλλον τους, η ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, κάτι να έχει γίνει λάθος, η θλίψη, και στο τέλος η οργή, η αγανάκτηση και η απόγνωση.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, μέσω ενός email περιγράφει σκηνές από μια καθημερινότητα που πλέον αφορά μια μεγάλη μερίδα πολιτών: Κατασχέσεις χρημάτων από τους προσωπικούς λογαριασμούς λόγω χρεών στις τράπεζες.

«Δεν έχω ακόμα αναφέρει τα πραγματικά γεγονότα στη γιαγιά μου», αναφέρει στο flashnews ο Μ.Μ. διευκρινίζοντας πως «είναι άρρωστη αυτή τη περίοδο και δεν νομίζω ότι θα βοηθήσει αν μάθει ότι τα λιγοστά της χρήματα, που τα μάζευε για μια ώρα ανάγκης, για να μην μας επιβαρύνει αν συμβεί κάτι, χάθηκαν έτσι ξαφνικά».

Διαβάζουμε από το email που μας έστειλε ο ίδιος:

«Καλημέρα σας, Θα ήθελα να σας πω κάτι που μου συνέβη πριν 3 μέρες. Την Πέμπτη το πρωί πήγαμε στο Ταχυδρομικό ταμιευτήριο, στο Αρκαλοχώρι Δήμος Μινώα Πεδιάδας, όπου διατηρεί η γιαγιά μου λογαριασμό, για να κάνω κατάθεση στο βιβλιάριο της κάποια χρήματα.

Έντρομος όμως ανακάλυψα ότι στο βιβλιάριο δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ !!! Συνολικά στο βιβλιάριο υπήρχαν 1,200 ευρώ, από τα οποία είχε γίνει κατάσχεση σε 2 φάσεις , πρώτα απέσυραν το ποσό των 892,25 ευρώ και μετά κατάσχεσαν και το ποσό των 300 ευρώ, χωρίς καν να μπουν στον κόπο να μας ενημερώσουν σχετικά, ούτε και να είναι και σε θέση να μας δώσουν κάποια ουσιαστική απάντηση, καθώς λέει, έγινε πρόσφατα συγχώνευση με την τράπεζα Eurobank, και δεν ήξεραν τι είχε γίνει …

Τελικά την Παρασκευή το πρωί μας είπαν στο κεντρικό κατάστημα στην Πλατεία Κορνάρου στο Ηράκλειο ότι έγινε κατάσχεση από την Eurobank, για χρέος της στην εν λόγω τράπεζα, χωρίς να γνωρίζουμε το παραμικρό για την ενέργεια τους αυτή, και ενώ το ποσό ήταν μη κατασχετέο , καθώς για να μπορεί να κάνει κατάσχεση, το ποσό που θα έπρεπε να υπάρχει στον λογαριασμό, να είναι από 1,500 Ευρώ και άνω , όταν υπάρχει ένα όνομα στο βιβλιάριο και από 2,000 Ευρώ στην περίπτωση μας, όπου υπάρχου δύο ονόματα στο βιβλιάριο και όχι 892 ή ακόμα και τα 300 ευρώ που κατάθεσε η γιαγιά μου την τελευταία φορά μη γνωρίζοντας ότι είχε γίνει κατάσχεση στα 892,25, και ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ,

Έπρεπε να πάμε εμείς , για να μάθουμε τι είχε συμβεί και μέχρι που μπορεί να φτάσει η σαπίλα και η ανομία του τραπεζικού συστήματος όπου έτσι απλά τραβάνε τα λεφτά του κόσμου και των γερόντων, όπως την γιαγιά μου, 75 ετών που σε αυτήν της την ηλικία, το κομποδεματάκι για τα γεράματα της, για να μην μας παραβαρέσει όπως λέει όταν φύγει από τούτο τον μάταιο κόσμο, κατασπαράζεται από τις λέαινες του Τραπεζικού Χαλιφάτου. Σας αποστέλλω την πικρή εμπειρία μας αυτή και πράξατε όπως νομίζετε.

Θα με ευχαριστούσε αν το δημοσιεύατε, καθώς το θέμα είναι σοβαρό, και πιστεύω ότι αφορά τον καθένα μας ξεχωριστά . Έτσι, μήπως κάποια στιγμή σταματήσει η σήψη του τραπεζικού συστήματος .

Ευχαριστώ εκ των προτέρων».

Δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση εδώ και πολλά χρόνια

Κανείς δεν ήταν σε θέση να τους ενημερώσει για το πώς χάθηκαν τα χρήματα. Τουλάχιστον στο πρώτο κατάστημα. Γιατί στο δεύτερο «ενημερώθηκαν» ότι τα περίπου 1200 ευρώ κατασχέθηκαν για ένα παλιό δάνειο το οποίο είχαν πάρει από κοινού η ηλικιωμένη γυναίκα και ένα ακόμα συγγενικό πρόσωπο.

Η ίδια θεωρώντας ότι η αποπληρωμή του υλοποιείται από το συγκεκριμένο συγγενικό πρόσωπο δεν ασχολήθηκε ξανά.

Άλλωστε εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια δεν υπήρξε ούτε μία έγγραφη ή τηλεφωνική ειδοποίηση σχετικά με την συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Το ζήτημα όμως είναι πως ούτε καν στην άλλη πλευρά, του συνδικαιούχου του δανείου υπήρξε κάποια ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον Μ.Μ. το δάνειο είχε χορηγηθεί από την τράπεζα Eurobank. Από τον Σεπτέμβριο, και μετά την συγχώνευση της συγκεκριμένης τράπεζας με τον Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, «άνοιξαν» οι λογαριασμοί.

Όχι όμως για τους ισχυρούς. Αυτούς που αγοράζουν και πουλάνε δάνεια εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να τους ενοχλεί κανείς. Αλλά για την (κάθε) ηλικιωμένη γυναίκα. Έτσι η συγχώνευση των τραπεζών έδωσε την ευκαιρία να γίνουν οι σχετικές διασταυρώσεις και τελικά το Φθινόπωρο να κατασχεθούν τα 892,25 ευρώ και αργότερα, περίπου έναν μήνα μετά, τα 300 ευρώ. Χωρίς καμία ειδοποίηση. Και ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε η γυναίκα είχε καταθέσει τα χρήματα που αργότερα της κατείσχαν.

«Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Να κατάσχουν 800 και 300 ευρώ; Και να μην μας ενημερώνει κανείς; Να το μαθαίνουμε ξαφνικά; Για να καταλάβαιτε, όταν έφτασα στην τράπεζα την πρώτη φορά και ανακάλυψα ότι έλειπαν τα 892,25 ευρώ, επικοινώνησα με τη γιαγιά μου και τι ρώτησα «γιαγιά χρειάστηκες χρήματα;». Τόση ήταν η έκπληξή μου. Γιατί μου έκανε εντύπωση. Αλλά όπως σας είπα δεν της έχω πει μέχρι σήμερα την αλήθεια. Της είπα πως πρόκειται για λάθος…»

Η συγκεκριμένη ιστορία-καταγγελία μας επισημαίνει ότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τις καταθέσεις σου. Οι συγχωνεύσεις των τραπεζών, η διασταύρωση προσωπικών στοιχείων, το ακατάσχετο που ισχύει την ίδια ώρα όμως που δεν ισχύει, τα δάνεια και τα χρέη που έχουν πνίξει τους πάντες σε σημείο…αμνησίας, σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά στους πολίτες.

«Δεν γνωρίζω τι έχει συμβεί με το δάνειο. Αυτό που σίγουρα γνωρίζω είναι ότι δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση εδώ και πολλά χρόνια. Πραγματικά δεν ξέρω σε τι ποσό θα έχει φτάσει μετά από τόσο καιρό. Φοβάμαι πως στο τέλος θα πάνε φυλακή ακόμα και τη γιαγιά μου. Εκεί έχουμε φτάσει», μας λέει καταλήγοντας ο Μ.Μ.

Λεωνίδας Σακλαμπάνης
Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook