Απίστευτες εικόνες: φοιτητές από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εισέβαλαν σήμερα στην Πρυτανεία, αδειάζοντας δύο σακούλες με σκουπίδια πάνω στο γραφείο του αντιπρύτανη, κ. Αντώνη Καλοκαιρινού.

Η κίνηση των φοιτητών είναι πρωτοφανής, αφού θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση, από πλευράς καθαριότητας, που επικρατεί στους χώρους του ιδρύματος αλλά και για τις τελευταίες ενέργειες του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη και την άρνησή του να συναντηθεί με τους φοιτητικούς συλλόγους, επέλεξαν να γεμίσουν το γραφείο του αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, Αντώνη Καλοκαιρινού, με... σκουπίδια!

Η ομάδα των περίπου 30 φοιτητών εισήλθε στο γραφείο του αντιπρύτανη, όπου και εκπρόσωπός τους έλαβε το λόγο, για να καταφερθεί εναντίον των πρυτανικών αρχών και ιδιαίτερα του πρύτανη, Θεόδωρου Φορτσάκη.

Σε σχετικό βίντεο, ο φοιτητής εμφανίζεται να εκθέτει τις απόψεις του επί περίπου πέντε λεπτά για τα θέματα της καθαριότητας, της φύλαξης του ιδρύματος, της παρουσίας της αστυνομίας, των διαγραφών των λιμναζόντων φοιτητών, αλλά και της πρότασης για ηλεκτρονική ψηφοφορία και στο τέλος να αδειάζει μια σακούλα με σκουπίδια πάνω στο γραφείο του αντιπρύτανη, ενώ σε ανάλογη ενέργεια προέβη και μια συνάδελφός του.

«Αυτό είναι το ελληνικό πανεπιστήμιο» ακούγεται να λέει ο φοιτητής, ενώ οι συνάδελφοί του φώναξαν μερικά συνθήματα, για να αποχωρήσουν στη συνέχεια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο αυτό «επεισόδιο» στην κόντρα των φοιτητών με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά συγκρούσεων, το τελευταίο διάστημα, που κορυφώθηκαν, όταν ο κ. Φορτσάκης προανήγγειλε την ανάθεση της φύλαξης του Ιδρύματος σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι.

Επίσης, το πρόβλημα της καθαριότητας τους χώρους ευθύνης του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι γνωστό και είχε αναδειχθεί μετ' επιτάσεως πρόσφατα, όταν πέντε τόνοι σκουπιδιών είχαν συσσωρευθεί στους χώρους της Φιλοσοφικής.

Φορτσάκης: Απαράδεκτη η κατάσταση, την ευθύνη έχει η προηγούμενη πρυτανική αρχή

Ο πρύτανης Θ. Φορτσάκης μιλώντας στο ‘protothema.gr” έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση, ενώ σε ότι αφορά τη φύλαξη και την καθαριότητα επεσήμανε ότι η αργοπορία οφείλεται στην προηγούμενη πρυτανική αρχή που είχε καθυστερήσει όλους τους  σχετικούς διαγωνισμούς. 

Ο πρύτανης κάνοντας λόγο για  έλλειψη κονδυλίων από το υπουργείο Παιδείας επεσήμανε ότι τις μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα ξεκινήσει η επίλυση του θέματος της καθαριότητας του Ιδρύματος.

Βούλτεψη: Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο αυτό κρούσμα απεχθούς συμπεριφοράς;


Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη καταδίκασε την εισβολή φοιτητών στο γραφείο του αντιπρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κάνοντας την ακόλουθη δήλωση: «Εισέβαλαν στο γραφείο του αντιπρύτανη και το μετέτρεψαν σε χωματερή! Αυτός είναι ο "διάλογος", στο όνομα του οποίου δήθεν ορκίζονται αυτοί που επιδιώκουν τη διάλυση των πανεπιστημίων μας και όσοι τους αγκαλιάζουν. Αλήθεια, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο αυτό κρούσμα απεχθούς συμπεριφοράς; Εκτός κι αν μας πουν πως και η μεταφορά σκουπιδιών είναι ένας ακόμη τρόπος... διακίνησης ιδεών».

Η ανακοίνωση της Πρυτανείας για το συμβάν

Σε ανακοίνωσή της η πρυτανεία τονίζει:

Λίγο μετά το μεσημέρι, ομάδα –κατά δήλωσή τους– φοιτητών ζήτησε να συναντήσει χωρίς προηγούμενη συνεννόηση τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Επειδή ο Πρύτανης απουσίαζε για επιστημονικές υποχρεώσεις, δέχθηκε να τους συναντήσει εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών ο Αναπληρωτής Πρύτανη Ποιότητας της Πανεπιστημιακής Ζωής, Καθηγητής κ. Αντώνιος Καλοκαιρινός. Οι φοιτητές ζήτησαν με ένταση να γίνει η συνάντηση στο Γραφείο του Πρύτανη και μόνο! Ο κ. Καλοκαιρινός για να μην κλιμακωθεί η ένταση τούς δέχθηκε τελικά στο Γραφείο του Πρύτανη. Αφού άκουσε ένα εκ των φοιτητών να εκφωνεί λογύδριο και πριν προλάβει να απαντήσει, οι φοιτητές άδειασαν δύο γεμάτες, μεγάλες σακούλες απορριμμάτων πάνω στο Γραφείο του Πρύτανη, ταυτόχρονα βιντεοσκοπώντας όλο το συμβάν, και αποχώρησαν!
 
Οι Πρυτανικές Αρχές από την ανάληψη των καθηκόντων τους, εκφράζοντας τη βούληση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στις Πρυτανικές Εκλογές, μεριμνούν αδιάκοπα για την αντιμετώπιση όλων των τρεχόντων και χρονιζόντων προβλημάτων του Πανεπιστημίου που παρέλαβαν. Ως πρώτο μεταξύ αυτών έταξαν το θέμα της καθαριότητας, ως προς το οποίο δρομολόγησαν αμέσως τον ήδη πραγματοποιηθέντα πρόχειρο διαγωνισμό (τα αποτελέσματά του αναμένονται προσεχώς). Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει με κανένα τρόπο ταχύτερες διαδικασίες. Ταυτόχρονα οι πρυτανικές αρχές προβαίνουν σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της υποχρηματοδότησης και της μείωσης διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, ενώ παράλληλα φροντίζουν για τα αυτονόητα ζητήματα της νόμιμης λειτουργίας των θεσμικών Οργάνων και της ασφάλειας, ιδιαιτέρως στο Κεντρικό Κτήριο της Διοίκησης του Ιδρύματος.
 
Τη στιγμή που οι περισσότεροι καθηγητές και φοιτητές βρίσκονται στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια και τα διοικητικά στελέχη εργάζονται με υπερπροσπάθεια, την ίδια στιγμή μια ολιγομελής, ακραία και έμπρακτα αντιδημοκρατική ομάδα «σκηνοθετεί» και προσπαθεί να καρπωθεί την ένταση με πρόσχημα τον διάλογο!
 
Οι Πρυτανικές Αρχές είναι, και θα είναι πάντα, ανοιχτές στον διάλογο, ο οποίος, όμως, προϋποθέτει όλοι οι διαλεγόμενοι να σέβονται τους Νόμους και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας στην πράξη και όχι προσχηματικά.
 
Το σημερινό θλιβερό και καταδικαστέο, ελπίζουμε από όλους, συμβάν επιβεβαιώνει την ανάγκη να συνεχίσουμε, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους Νόμους, να εργαζόμαστε για όλα εκείνα τα αυτονόητα που σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται το Πανεπιστήμιό μας. Ενέργειες τέτοιας έμπνευσης και επιπέδου μόνον ζημία μπορούν να προξενήσουν και στο Πανεπιστήμιο συνολικά και στα οποιαδήποτε λογικά αιτήματα όλων των ανθρώπων του Πανεπιστημίου.