Τελευταία ενημέρωση 21:40

Ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης, απο την φρεγάτα \”Ύδρα\” η επιχείρηση ρυμούλκησης του φορτηγού πλοίου Baris, με σημαία Κιριμπάτι, που μεταφέρει περίπου 700 μετανάστες,εκ των οποίων 200 γυναικόπαιδα, και το οποίο εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης να πλέει ακυβέρνητο, νοτιοανατολικά της Κρήτης, λόγω μηχανικής βλάβης.

Η διαδικασία γίνεται κάτω απο πολύ δύσκολες συνθήκες με ανέμους που αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές πάνω στο φορτηγό πλοίο εκτός απο τους μετανάστες, υπάρχουν και οι δουλέμποροι οι οποίοι είναι ένοπλοι.

Η πληροφορία αυτή έχει θέση σε συναγερμό και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Από τα ξημερώματα ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού για την διάσωση των μεταναστών στην οποία συμμετέχουν ελικόπτερα Super Puma,  παραπλέοντα πλοία αλλά και πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Νωρίς το μεσημέρι η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» του ΠΝ, προσέγγισε το ακυβέρνητο πλοίο και αρχικά εξετάστηκε το ενδεχόμενο μετεπιβίβασης των μεταναστών σε άλλο πλοίο και μεταφοράς τους σε μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Όμως λόγω των καιρικών συνθηκών και της αδυναμίας να βρεθεί κατάλληλο πλοίο για να προσεγγίσει το φορτηγό, τελικά επελέγη η ρυμούλκησή του προς την Ιεράπετρα.

\"\"

Ήδη στην Ιεράπετρα, το σύνολο των αστυνομικών, λιμενικών, δημοτικών, κοινωνικών και ιατρικών φορέων έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να ετοιμάσουν όλα όσα χρειάζονται για την υποδοχή των μεταναστών, οι οποίοι αναμένονται το πρωί της Τετάρτης και θα φιλοξενηθούν στο κλειστό γυμναστήριο του σταδίου της Ιεράπετρας.

Στο μεταξύ το βράδυ της Τρίτης μετέβη στο Ηράκλειο, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Σεραφείμ Τσόκας προκειμένου να συντονίσει την όλη προσπάθεια για την υποδοχή και φιλοξενία των μεταναστών.

Απαραίτητος ο ιατρικός έλεγχος υπό τον φόβο ύπαρξης κρουσμάτων Έμπολα

\"\"

Την ίδια ώρα και καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες προέρχονται από χώρες της Αφρικής,  έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες οι οποίες, θα κληθούν να πραγματοποιήσουν όλους τους ενδεδειγμένους ελέγχους προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υπαρξης κρούσματος Έμπολα μεταξύ των επιβατών του πλοίου.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας ζήτησε ειδικές στολές και γάντια προκειμένου να δοθούν σε λιμενικούς, αστυνομικούς και γιατρούς οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή με τους μετανάστες.

Εκπρόσωποι του Δήμου, του Λιμενικού αλλά και Νοσοκομείων του Λασιθίου πραγματοποίησαν σύσκεψη, προκειμένου πρώτον να συντονιστεί ο ιατρικός έλεγχος των μεταναστών

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook