ME το «αριστερό» ξεκίνησε η χρήση του 2011 για τον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο, καθώς τα αποτελέσματα που εμφάνισαν οι εταιρίες το πρώτο τρίμηνο του 2011 προβληματίζουν για τη συνέχεια. Ωστόσο, όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η εξέλιξη αυτή ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, δεδομένων της ιδιότυπης στάσης πληρωμών που ακολουθεί το Eλληνικό Δημόσιο σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής και της αδυναμίας των υπουργείων, των διαφόρων κρατικών οργανισμών, ακόμη και του ιδιωτικού τομέα να προωθήσουν και να χρηματοδοτήσουν νέες συμβάσεις.

Eτσι, κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του έτους ο κύκλος εργασιών που εμφάνισαν συνολικά οι 15 εισηγμένες εταιρίες του κλάδου των κατασκευών ήταν μειωμένος σε ποσοστό 15,5% σε σχέση με εκείνον του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου, ενώ σημαντική συρρίκνωση κατά 35,5% εμφάνισαν τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

Ειδικότερα, τα έσοδα των τεχνικών εταιριών περιορίστηκαν στα 762,7 εκατ. ευρώ έναντι 902,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τα συνολικά EBITDA να διαμορφώνονται στα 80,8 εκατ. ευρώ έναντι 125,3 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι άνω του 50% των κερδών του κλάδου προέρχεται από τον όμιλο Ελλάκτωρ (51,4 εκατ. ευρώ τα EBITDA), ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή των δύο άλλων μεγάλων ομίλων του χώρου στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος (ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρουσίασε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 19,3 εκατ. ευρώ και εκείνος της J&P Aβαξ 18 εκατ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά το καθαρό μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας αποτέλεσμα του κλάδου, αυτό ήταν αρνητικό κατά 18,7 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο μέγεθος πέρυσι ήταν θετικό, έχοντας διαμορφωθεί στα 12,1 εκατ. ευρώ. Κερδοφόρες ήταν οι οκτώ από τις συνολικά δεκαπέντε εισηγμένες τεχνικές εταιρίες, ενώ ζημίες εμφάνισαν οι υπόλοιπες επτά.

Επιπλέον, από τις οκτώ κερδοφόρες εταιρίες, οι τρεις, και συγκεκριμένα η ΕΚΤΕΡ, η Δομική Κρήτης και η Προοδευτική, παρουσίασαν κέρδη που δεν ξεπερνούσαν τις 70 χιλιάδες ευρώ. Κέρδη εμφάνισαν, επίσης, οι J&P Aβαξ (2,8 εκατ. ευρώ), Ελλάκτωρ (1,7 εκατ. ευρώ), ΓΕΚ (1 εκατ. ευρώ), Intrakat (597 χιλ. ευρώ) και Μοχλός (322 χιλ. ευρώ). Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες ζημίες είχαν στο τρίμηνο οι ΑΤΤΙΚΑΤ (8,1 εκατ. ευρώ), ΒΙΟΤΕΡ (5,8 εκατ. ευρώ) και Eδραση – Χ. Ψαλλίδας (3,9 εκατ. ευρώ).

Ελπίδες για το 2012

Η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των κατασκευών είναι πολύ πιθανόν να γίνει ακόμη δυσκολότερη αν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν ανατεθούν νέα έργα, δημόσια ή ιδιωτικά και δεν «ξεκολλήσουν» συμβάσεις όπως αυτές για τα οδικά έργα παραχώρησης. Σε κάθε περίπτωση, οι παράγοντες του κλάδου εκτιμούν πως η φετινή χρονιά ενδεχομένως δεν θα αποτελέσει εφαλτήριο για ανάκαμψη, μεταθέτοντας τις ελπίδες για κάτι τέτοιο στο 2012.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η εξέλιξη στα μεγέθη των κατασκευαστικών εταιριών ελάχιστα θα διαφοροποιηθεί στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης από εκείνη που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο. Μάλιστα, δεν αποκλείουν τα έσοδα να συρρικνωθούν με μεγαλύτερο ρυθμό, δεδομένων της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της ανάγκης του Δημοσίου να περικόψει περαιτέρω τις δαπάνες του.

express.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook