Ο ναός του Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή και ο ναός του Αγίου Ονούφριου αποτελούν τις πρώτες σκέψεις-προτάσεις της δημοτικής παράταξης του Ηρακλείου «Ενεργοί Πολίτες» για το πρόγραμμα του «Πράσινου Ταμείου» αναφορικά με την χρηματοδότηση των Διατηρητέων κτιρίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης του Ηλία Λυγερού:

«Στις 10/11/2014 το ΥΠΕΚΑ με κωδικό πρόσκλησης ΚΧ1/2014 καλεί Δήμους, Περιφέρειες και Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για υποβολή προτάσεων για την χρηματοδότηση της απόκτησης Διατηρητέων Κτιρίων προκείμενου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του άξονα 4 .

Οι σχετικές προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 15-12-2014 στα ειδικά έντυπα ηλεκτρονικά.

Στην πόλη μας υπάρχει ένα πλήθος από διατηρητέα κτίρια για τα οποία ο δήμος θα μπορούσε να υποβάλει μία πρόταση ένταξης.

Μία πρώτη σκέψη για πρόταση είναι :
Ναός Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή. Ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΒΔ 21-2-1947 ΦΕΚ 18-3-1947) Χρονολογία κατασκευής 1271 (δηλαδή 743 ετών). O Δήμος και παλαιότερα είχε ενδιαφερθεί για την αγορά του συγκεκριμένου ναού.
Ο ναός του Αγίου Ονούφριου, ορθόδοξος, που βρίσκεται εγκλωβισμένος στους οδούς Τσικριτζή και 1866 .

Με την πρόταση μας αυτή ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου να εγκρίνει την σύνταξη και κατάθεση πρότασης στο παραπάνω πρόγραμμα από τις υπηρεσίες του Δήμου».

Λ.Σ.