Το αθώο ερώτημα «μα που βρήκε το καλάσνικοφ;», στις μέρες μας ισοδυναμεί με απορία αφελούς ανθρώπου. Όλοι έχουν εμπεδώσει ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη με κάθε λογής όπλα και ότι όποιος θέλει, μπορεί εύκολα να βρει ό,τι και όσα όπλα θέλει σε... τιμή ευκαιρίας.

Το επιβεβαίωσε και από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ο Νίκος Δένδιας, τον περασμένο Μάρτιο, όταν δήλωνε πως «σε μια οκταετία κατασχέθηκαν 12. 879 όπλα, ενώ από αυτά 1 στα 10 αποτελούσε "βαρύ οπλισμό"».

Το επιβεβαίωσε, με ακόμη πιο τραγικό τρόπο, η επίθεση του περασμένου Σαββάτου στο κλαμπ στο Μικρολίμανο. Η επίθεση αυτή επιβεβαίωσε κάτι ακόμα: ότι η κατοχή και χρήση όπλων αποτελεί καθημερινή και αποενοχοποιημένη συμπεριφορά για πολλούς κακοποιούς.

«Βγήκαν» τα όπλα σε κοινή θέα

«Εγώ είχα την πληροφορία ότι το τελευταία δεκαήμερο κυκλοφορούσε στην περιοχή του Άγιου Παύλου ένας άνδρας με καλάσνικοφ, μπορεί να ήταν ο δράστης της επίθεσης, μπορεί κάποιος άλλος», αποκαλύπτει στο newpost ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας.

Αποκαλύπτει, ακόμα, ότι καθημερινά το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχεται ανάλογα τηλεφωνήματα από τους πολίτες, από όλες τις περιοχές της χώρας.

Τα όπλα... «βγήκαν» σε κοινή θέα, και όσοι τα κατέχουν δεν διστάζουν, πια, να τα χρησιμοποιήσουν δια ασήμαντον αφορμή.
Πώς «εισάγονται» στη χώρα και που τα κρύβουν

Τα παράνομα όπλα έρχονται στη χώρα είτε από θαλάσσης στην Κρήτη, είτε οδικώς από τα Βαλκάνια, κυρίως από την Αλβανία. Σύμφωνα με πηγές του newpost, το καράβι είναι το πιο... ασφαλές μέσον μεταφοράς, αφού οι έλεγχοι στα φορτία «χαλαρώνουν» με το κατάλληλο φιλοδώρημα στους κατάλληλους ανθρώπους.

Από την Αλβανία, ο διάδρομος έχει σχεδόν κλείσει, αφού στα τελωνεία οι έλεγχοι είναι αυστηροί και αληθινοί. «Βέβαια, από την Αλβανία, υπάρχει στοκ όπλων στην Ελλάδα, από την εποχή που είχαν ανοίξει οι φυλακές και τα στρατόπεδα. Είναι πολύ λιγότερα αυτά που έρχονται από εκεί. Τα περισσότερα έρχονται από τη Μεσόγειο», λέει ο Βασίλης Ντούμας.

Η υπερπροσφορά «ρίχνει» τις τιμές


Το καλάσνικοφ είναι το πιο διαδεδομένο όπλο στη χώρα μας, γιατί είναι εύχρηστο αλλά και φτηνό. Στην... αγορά, κυκλοφορούν και «παρθένα»-δηλαδή αχρησιμοποίητα-όπλα, τα οποία πωλούνται προς 2.500 έως 3.000 ευρώ, αλλά και μεταχειρισμένα, η τιμή των οποίων ποτέ δεν ξεπερνά τα 1000 ευρώ.

Το καλάσνικοφ είναι ένα εύχρηστο όπλο, ανθεκτικό και εύκολο στη χρήση, για αυτό είναι και περιζήτητο. «Το μεγάλο στοκ διατηρεί την τιμή του στην Ελλάδα τόσο χαμηλή», λέει ο κ. Ντούμας.
Κορυφαίο όπλο που «φιγουράρει» στο βιβλίο Γκίνες

Το ΑΚ-47 είναι δημιούργημα του σοβιετικού κυβερνήτη άρματος μάχης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Mikhail Kalashnikov. Βγήκε στην παραγωγή το 1947.

Το ΑΚ-47 φιγουράρει στο βιβλίο Γκίνες ως το πιο διαδεδομένο όπλο στον κόσμο, ενώ το προτιμούν στρατιωτικές και ειδικές δυνάμεις σε 106 χώρες του κόσμου.

Η Γαλλική εφημερίδα Liberation έχει ονομάσει το ΑΚ-47 ως την πιο σημαντική εφεύρεση του 20ου αιώνα, αφήνοντας σε χαμηλότερες θέσεις την ατομική βόμβα και τις πτήσεις στο διάστημα.

newpost.gr