Οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ φέρονται έτοιμοι να συζητήσουν την αύξηση της παραγωγής, την πρώτη από το 2007, στη σύνοδο της 8ης Ιουνίου στη Βιέννη. Στόχος, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο του καρτέλ των πετρελαιοεξαγωγών κρατών, είναι να αποτραπεί υπερθέρμανση της αγοράς λόγω της σειράς παραγόντων που έχουν ωθήσει τις τιμές του αργού σε επίπεδα που προσεγγίζουν εκείνα πριν από την οικονομική κρίση. Αν συμφωνηθεί, δε, αύξηση, πιθανό να είναι της τάξης έως και των 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Ανταπόκριση

Ήδη την Πέμπτη, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, δήλωσε από την Κρακοβία πως, αν υπάρξει σχετική απαίτηση, ο ΟΠΕΚ θα ανταποκριθεί. Από την πλευρά του, βεβαίως, ο Αλγερινός ομόλογός του, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το καρτέλ δεν πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή.

Οσο για το Ιράν, φέρεται να θεωρεί ότι η διατήρηση του ισχύοντος πλαφόν στην παραγωγή είναι ο μόνος τρόπος ελέγχου της πετρελαϊκής αγοράς. Πάντως, με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και τα 115 στο Λονδίνο, οδεύοντας προς επίπεδα προ οικονομικής κρίσης, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η όποια κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί συμβολικό μήνυμα πως ο ΟΠΕΚ –ο οποίος παράγει περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου– είναι έτοιμος να δράσει προς αποκλιμάκωση.

Τα 11 μέλη του καρτέλ που δεσμεύονται από τους επίσημους στόχους παραγωγής –το Ιράκ συνεχίζει να εξαιρείται– άντλησαν τον Μάιο 26,23 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ήτοι σχεδόν 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως περισσότερα από το επίσημο πλαφόν των 24,84 εκατ. βαρελιών.

Αν η σύνοδος της ερχόμενης εβδομάδας καταλήξει σε απόφαση για αύξηση, η τελευταία απλώς θα επισημοποιεί το πραγματικό επίπεδο της παραγωγής. Μόνο αν η απόφαση αφορά περισσότερα από 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως θα αυξηθεί πραγματικά η προσφορά. Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα αξιωματούχο, «υπάρχει ανάγκη αύξησης για να αντικατασταθούν οι απώλειες από τη Λιβύη: οι τιμές είναι πάρα πολύ υψηλές».

Oι προβλέψεις

Λόγω των εξελίξεων, η προσφορά της χώρας στις αγορές, αντίστοιχη με το ύψος της αύξησης που φέρεται να εξετάζει ο ΟΠΕΚ, έχει διακοπεί. Την ίδια ώρα, η περίοδος συντήρησης των διυλιστηρίων στην Ευρώπη οδεύει προς ολοκλήρωση, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί η ζήτηση για αργό το καλοκαίρι.

Η τελευταία φορά που το καρτέλ αύξησε την παραγωγή του ήταν τον Σεπτέμβριο του 2007, κατά 522.000 βαρέλια ημερησίως. Ακολούθησε η μείωση ρεκόρ στα τρέχοντα επίπεδα, τον Δεκέμβριο του 2008. Επισήμως, το καρτέλ προβλέπει αύξηση της ζήτησης για τα πετρέλαιά του πάνω από 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως μεταξύ β΄ και γ΄ τριμήνου.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook