Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε πριν από μερικές ημέρες πρόταση της Ρωσίας που καταδίκαζε τις προσπάθειες ηρωοποίησης της ναζιστικής ιδεολογίας και η άρνηση των εγκλημάτων πολέμου από τους ναζί.

ΗΠΑ, Καναδάς και Ουκρανία ήταν οι μόνες χώρες που ψήφισαν κατά, σε μία κίνηση που εκτιμάται ότι σχετίζεται με την ένταση στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Russia Today, 115 χώρες ψήφισαν υπέρ, τρεις ψήφισαν κατά και 55 απείχαν -ανάμεσά τους και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η Ελλάδα.

Το κείμενο που αποτελούσε πρόταση της Ρωσίας εξέφραζε ανησυχία για την άνοδο ρατσιστικών εγκλημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο και την επιρροή που διαθέτουν κόμματα με εξτρεμιστικές απόψεις.

Όπως αναφέρει η καναδική εφημερίδα National Post, εκτιμάται ότι η πρόταση της Ρωσίας συνδέεται με τις ρωσικές κατηγορίες για άνοδο των ακροδεξιών ομάδων στην Ουκρανία.

Η Μόσχα κατηγόρησε ΗΠΑ, Καναδά και Ουκρανία για το γεγονός ότι ψήφισαν εναντίον της πρότασης. «Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ουκρανία ψήφισαν κατά, ενώ αντιπροσωπείες από τα κράτη μέλη της ΕΕ απείχαν από την ψηφοφορία στην πρόταση ψηφίσματος που είχε τη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών του ΟΗΕ, είναι λυπηρό» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η θέση της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, είναι αποκαρδιωτική και ανησυχητική. Κάποιος δεν μπορεί να κατανοήσει πώς μία χώρα, οι πολίτες της οποίας υπέφεραν από τη φρίκη του Ναζισμού και συνέβαλαν αποφασιστικά στην κοινή μας νίκη εναντίον του, μπορεί να ψηφίζει κατά μιας απόφασης που καταδικάζει την ηρωοποίησή του (του Ναζισμού)» τονίζει η ανακοίνωση.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι αντιδρά επειδή υπέφερε και από τον Σταλινισμό και τόνισε ότι θεωρεί ότι ο Σταλινισμός και ο νεο-Σταλινισμός δεν καταδικάζονται στο κείμενο.

Από την πλευρά του, ο Καναδάς δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι θεωρεί πως η πρόταση εστίαζε σε συγκεκριμένα στοιχεία και ότι κάνει αναφορά σε αμφιλεγόμενες αποφάσεις, όπως στην απόφαση κατά του ρατσισμού στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής (2009), την οποία ο Καναδάς θεωρεί ως αντισημιτική.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook