Σε 3 και 1 ανακοινώσεις -όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά- προχώρησε από το Ηράκλειο ο κ. Π. Κουκουλόπουλος επιχειρηματολογώντας στην άποψή του ότι η Κρήτη είναι από τους κερδισμένους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. 
Παρουσία που Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Αρναουτάκη, των αντιπεριφερειαρχών κ. Θεανώς Βρέντζου και κ. Ευρυπίδη Κουκιαδάκη, του υφυπουργού Εργασίας κ. Γκεγκέρογλου, εκπροσώπους φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής τόνισε πως συνολικά και μέσω των έργων και από το \”πακέτο Γιούνκερ\” η Κρήτη είναι από τις περιφέρειες που θα αποκομίσει οφέλη. 
Παράλληλα πρότεινε την δημιουργία ενός «brand name» για τα προϊόντα της Κρήτης ο οποίος θα αποτελέσει την «ομπρέλα» που θα κάνει αναγνωρίσιμα τα τοπικά προϊόντα σε ολόκληρο τον κόσμο. 
«Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας: «Τις προστιθέμενες αξίες τις ξέρετε καλύτερα από τον καθένα. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτή την επανάσταση από την Κρήτη; Σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, να επιχειρήσουμε συλλογικά και όχι ατομικά, να βάλουμε μπροστά την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, να κινητοποιήσουμε τις κοινωνικές ομάδες εκεί που μπορούμε. Πουθενά αλλού, όπως στη Κρήτη δεν εκπληρώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που της δίνει η αυτονομία και αυτοτέλειά της. Με τον τουρισμό να είναι δίπλα στον πρωτογενή τομέα και την τόσο ισχυρή διατροφική ταυτότητα όπως αυτή της Κρήτης. Είναι θεωρώ ώριμο, με την περιφέρεια μπροστά, να υπογράψουμε ένα δεσμευτικό κείμενο για την «παραγωγική και αναπτυξιακή συμφωνία της Κρήτης». Μπορεί να βάλει συγκεκριμένους στόχους και να δείξει τον δρόμο σε ολόκληρη την Ελλάδα». 

Νέα ΚΑΠ και το «πακέτο Γιούνκερ»

\"\"

«Είναι χαμένη από τη νέα ΚΑΠ η Κρήτη;» διερωτήθηκε ο κ. Κουκουλόπουλος, εκφράζοντας το ερώτημα που πολλοί είχαν στα χείλη τους, για να απαντήσει ο ίδιος: «Εγώ θα πω ένα μεγάλο όχι. Η Κρήτη είναι κερδισμένη. Και τα νούμερα που ακούγονται είναι λάθος. Γιατί όσοι τα υπολογίζουν δεν παίρνουν υπόψη τους τον δεύτερο πυλώνα, δεν αξιολογούν σωστά αυτό που έχουμε κάνει. Εμείς πήραμε μια βαθιά ανάσα και είπαμε θα το κάνουμε. Μεταφέρουμε το 19% από τις άμεσες ενισχύσεις, προς τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Έτσι μειώνονται οι άμεσες ενισχύσεις κατά περίπου 20%. Ναι αλλά αυτά επιστρέφουν εκ νέου στον παραγωγό. Τι κάνουμε τώρα με αυτά τα χρήματα πανελλαδικά: Πάνε χρήματα προς τους νέους αγρότες, περίπου 240 εκατομμύρια. Παρεμβαίνουμε σημαντικά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Η ελιά, ο αμπελώνας κτλ. Τρίτον: Τα πολλά χρήματα τα κρατάμε στην άκρη και ενισχύουμε τα χρήματα της εξισωτικής. Δηλαδή δράσεις σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς. Και από αυτά τα κονδύλια αντλεί όλη η ορεινή Κρήτη για την κτηνοτροφία, τους ελαιώνες κτλ. Είναι δε τα χρήματα αυτά πολύ περισσότερα από τη σημερινή εξισωτική. Άρα κάποιοι κάτι δεν μετράνε σωστά…Το ζήτημα είναι όμως, θα κάνουμε νέες τομές;».
Η αποκέντρωση των πόρων, η άρδευση, οι ομάδες των παραγωγών, η κτηνοτροφία και η ηλικιακή ανανέωση είναι οι βασικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις του Υπουργείου όπως τις παρουσίασε ο κ. Κουκουλόπουλος, εξηγώντας για την Κρήτη: «Ο μισός φάκελος στο πακέτο Γιούνκερ από τα 10 έργα, ύψους 680 εκ. ευρώ, αφορούν τη Κρήτη. Πρόκειται για έργα συνολικού ύψους 340 εκ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για το έργο του Πλατέος, (Ρέθυμνο και Μεσαρά) ύψους 150 εκ. ευρώ, το έργο στα Λιθίνα με 70 εκ. ευρώ και το φράγμα του Ταυρωνίτη στα Χανιά με 120 εκ. ευρώ. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν ακόμα 160 εκ. ευρώ που είναι το 30% του δικού μας προγράμματος το οποίο θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη ο οποίος ήταν ο πρώτος που δήλωσε «παρών», συνέδραμε και στήριξε μια συγκεκριμένη λογική του Υπουργείου για μια μάχη που δίνουμε που δεν έχει λήξει οριστικά αλλά είναι προς το τέλος της. Δίνουμε ένα αγώνα στοχευμένο». 

Αναμπέλωση

\"\"

Και τα…εκατομμύρια ευρώ δεν σταματούν εδώ. Ο κ. Κουκουλόπουλος ζήτησε να προστεθούν στο συνολικό πακέτο για την Κρήτη επιπλέον περίπου 70 εκ. ευρώ που θα διατεθούν για τη μεγάλη –όπως τόνισε- εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ στο Ηράκλειο και ακούει στο όνομα αναμπέλωση. 
«Προφανώς βαδίζουμε με βάση την επιστημονική μελέτη που υπάρχει, με το ΤΕΙ Κρήτης και το Ινστιτούτο. Και βέβαια η πρότασή μας είναι να κάνουμε έναν πολύ ισχυρό μηχανισμό για να ελέγχει και να καθοδηγεί το εγχείρημα αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να δημιουργηθεί από μηδενική βάση μια νέα υγίη ομάδα παραγωγών. Είναι ζωτική η ανάγκη να πάμε όλοι μαζί». 

Παραγωγή και Περιφέρεια 

Την ανάγκη να αυξηθεί τόσο η παραγωγή όσο και η ποιότητά της τόνισε ο υφυπουργός ΥΠΑΤ, μειονέκτημα που έχει αφήσει τον Έλληνα παραγωγό πίσω σε σχέση με τον αντίστοιχο της Ευρώπης: «Ο ευρωπαίος αγρότης είναι ο καλύτερα προστατευμένος αγρότης στο κόσμο. Από την Αμερική μέχρι την Αργεντινή και από τη Βραζιλία μέχρι και τον Καναδά υπάρχει γκρίνια παράπονο, ζήλια και καταγγελίες. Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, ο Έλληνας αγρότης παίρνει τα περισσότερα. Εμείς παίρνουμε 2,1 δις ευρώ το χρόνο, η Πορτογαλία που έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με εμάς 585 εκ. ενώ η Ιταλία που είναι 6πλάσια σε σχέση με την Ελλάδα δεν παίρνει καν τα διπλάσια. Παίρνει 3,8 δις. το χρόνο. Και μόνο αυτά τα 3 νούμερα μας οδηγούν σε ένα και μόνο ερώτημα: Τα χρησιμοποιούμε σωστά αυτά τα λεφτά;» τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος για να προσθέσει αργότερα: «Πρέπει να ανεβάσουμε ποιοτικά και ποιοτικά την παραγωγή. Η ενίσχυση συλλογικών δράσεων και η δημιουργία σε υγιείς βάσεις των συνεταιρισμών. Όπου και είναι η μεγάλη διαφορά μας με την Ευρώπη. Εκεί όπου το εισόδημα του παραγωγού ανεβαίνει κάθε χρόνο».

Λεωνίδας Σακλαμπάνης 

(Δείτε και την σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Κρήτης εδώ)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook