Προχωράει με γοργούς η ρυθμούς το θέμα Υδροπλάνα στην Ελλάδα, αφού εχτές υπογράφηκε η πρώτη έγκριση Περιβαλλοντικών όρων για το πρώτο Υδατοδρόμιο στην χώρα.

Το δελτίο τύπου που απέστειλε το ΥΠΕΚΑ αναφέρει:

\”Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή του για επίσπευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των Υδατοδρομίων σε όλη τη χώρα, υπέγραψε την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη δημιουργία του πρώτου Υδατοδρομίου στη χώρα μας, στο Λιμένα Κέρκυρας.


Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία αυτού, πραγματοποίησε συνάντηση με την Υφυπουργό Πολιτισμού, Άντζελα Γκερέκου, τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, Σπύρο Ανδριώτη, την ενδιαφερόμενη εταιρεία υδροπλάνων, καθώς και τον Καναδό Πρέσβη, Robert Peck.

Αναλυτικότερα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ υπέγραψε την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων των Έργων Λιμένα Κέρκυρας στη νήσο Κέρκυρα η οποία περιλαμβάνει:
• Τη δημιουργία Υδατοδρομίου στο νοτιοδυτικό τμήμα του Λιμένα (που περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις και πλωτή προβλήτα. Η μέγιστη συχνότητα θα είναι 10 πτήσεις υδροπλάνων ημερησίως).
• Εγκατάσταση Μονάδας Αφαλάτωσης.
• Αναδιαμόρφωση Οδικού Κόμβου στην ανατολική είσοδο του Λιμένα.
Φορέας του έργου είναι ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρό της, Τάσο Γκόβα, παρουσίασε όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν το νέο τομέα δραστηριότητας υδροπλάνων και τους στόχους της ώστε τα υδροπλάνα να καθιερωθούν στη χώρα μας. 
Ο Γιάννης Μανιάτης, επιβεβαίωσε την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει τη νέα δραστηριότητα, ανοίγοντας το δρόμο των αδειοδοτήσεων επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που η υλοποίησή τους θα έχει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη περιφερειακή ανάπτυξη, στην ανάπτυξη υποδομών και δικτύων, καθώς και στις θετικές επιδράσεις στον τουρισμό σε αυτή την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η Ελλάδα.

\"\"

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε για το θέμα:
 
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος, που το ΥΠΕΚΑ συμβάλει στη δημιουργία του πρώτου Υδατοδρομίου στη Χώρα μας. Μέσα από αυτή την αδειοδότηση δίνουμε το πράσινο φως για τη δημιουργία όλων των Υδατοδρομίων στην επικράτεια, έχοντας πλέον διαμορφώσει όλη την απαιτούμενη διαδικασία. Κάνουμε πράξη τη στήριξη της επενδυτικής πρωτοβουλίας και τη διαμόρφωση ενός άλλου αναπτυξιακού τοπίου στη χώρα, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, η δημιουργία των υδατοδρομίων σε ορισμένα νησιά της χώρας που δεν διαθέτουν κλασικού τύπου αεροπορικές υποδομές, θα συνεισφέρει σε ένα σημαντικό πλήθος κοινωνικών εξυπηρετήσεων επείγοντος χαρακτήρα, όπως μεταφορά ασθενών και αγαθών. Τα αιτήματα ενδιαφερομένων εταιρειών επίσης τα προωθούμε για να υλοποιηθούν άμεσα όλες οι επενδύσεις υδατοδρομίων στη χώρα».
Ικανοποίηση και από την Πρεσβεία του Κανάδα

Ωστόσο και ο Πρέσβης του Καναδά, κ. Robert Peck, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το σχεδιαζόμενο υδατοδρόμιο στην Κέρκυρα.

Με αυτή την απόφαση, η Κέρκυρα θα φιλοξενήσει το πρώτο υδατοδρόμιο που αδειοδοτείται δυνάμει της νέας νομοθεσίας περί υδροπλάνων που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2013.

Ο Καναδός Πρέσβης κ. Peck εξέφρασε την εκτίμηση του στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη και στην Υφυπουργό Πολιτισμού κα Άντζελα Γκερέκου, καθώς και στους συνεργάτες τους, που συμμετείχαν στην σημερινή εκδήλωση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την συμβολική τελετή υπογραφής.

«Η εν λόγω απόφαση-ορόσημο στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στους επενδυτές που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των μεταφορών με υδροπλάνα στην Ελλάδα και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης άλλων σχεδιαζόμενων υδατοδρομίων σε όλη τη χώρα ώστε αυτά να μπορέσουν να είναι εγκαίρως έτοιμα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2015», δήλωσε ο Πρέσβης του Καναδά, κ. Robert Peck.

«Οι ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν σε αυτό τον τομέα χρειάζονται επειγόντως διαβεβαιώσεις ως προς τα παραπάνω ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες συνθήκες ασφάλειας και εμπιστοσύνης», σημείωσε καταλήγοντας ο Πρέσβης.

«Οι μεταφορές με υδροπλάνα σε πολλές περιοχές του Καναδά έχουν συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, έχουν περιορίσει την απομόνωση των μικρών κοινοτήτων, παρέχοντας παράλληλα μια εναλλακτική μορφή μεταφοράς επιβατών που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης», επεσήμανε ο Πρέσβης του Καναδά, κ. Robert Peck.

Τα καναδικής κατασκευής υδροπλάνα «Twin Otter» που κατασκευάζονται από την καναδική εταιρεία Viking Air of Victoria, με έδρα τη Βρετανική Κολομβία (www.vikingair.com), είναι μοναδικά στο είδος τους και διαθέτουν αποδεδειγμένο ιστορικό επιδόσεων σε θέματα αξιοπιστίας και ασφάλειας σε διάφορα επιχειρησιακά περιβάλλοντα σε όλο τον κόσμο.

Κατά την περίοδο 2004-2008, τρία υδροπλάνα «Twin Otter» πραγματοποίησαν πτήσεις στην Ελλάδα (με βάση την Κέρκυρα) τα οποία εκτέλεσαν 15.000 προγραμματισμένες πτήσεις και μετέφεραν 180.000 επιβάτες με πλήρη ασφάλεια και άνεση.

Οι μεταφορές με υδροπλάνα «Twin Otter» εγκαινιάστηκαν πρόσφατα στην Κροατία.

Που βρίσκεται η Κρήτη

Η εγκατάσταση των υδατοδρομίων προχωράει και στην Κρήτη με γοργούς ρυθμούς, αφού ήδη το Ρέθυμνο και τα Χανιά βρίσκονται στην τελική φάση των Περιβαλλοντικών Μελετών, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι φάκελοι με τα υπόλοιπα στοιχεία και είναι έτοιμα για αποστολή στο Υπουργείο.

Παράλληλα οι χώροι εγκατάστασης έχουν προεπιλεγεί και στα δύο Λιμάνια και ήδη και τα δύο Λιμενικά Ταμεία μπαίνουν σταδιακά στις διαδικασίες διαμόρφωσης των χώρων.

Στο Ηράκλειο 

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook