Σε ξενοδοχείο επί της λεωφόρου Κηφισιάς συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς στο κεντρικό κτίριο της Πρυτανείας επί της οδού Πανεπιστημίου γινόταν από νωρίς παράσταση διαμαρτυρίας και κατάληψη φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Τα μέλη της Συγκλήτου μεταφέρθηκαν τελικά σε ξενοδοχείο και εκεί συνεδρίασαν. Θέματα συζήτησης ήταν ο προϋπολογισμός, οι συμβάσεις έργου και κάλυψης των αναγκών του ιδρύματος, καθαριότητα και φύλαξη, μετεγγραφές κ.ά.

Μάλιστα, στη διαδικασία έγιναν δεκτοί και κατέθεσαν τις προτάσεις τους εκπρόσωποι των συμβασιούχων του ιδρύματος, των φοιτητών και των γονέων τους, σε κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου, όπως λέγεται από τις πρυτανικές αρχές.

Κατάληψη στο ΑΠΘ

Έληξε πάντως σήμερα, Πέμπτη, η κατάληψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η πρυτανεία του οποίου είχε κλείσει για μία εβδομάδα.

Σε σχετική ανακοίνωση οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος τονίζουν: «Αν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί, το ΑΠΘ θα αντιμετωπίσει -τόσο λόγω του γραφειοκρατικού πλαισίου λειτουργίας, όσο και λόγω των διακοπών λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών από τις καταλήψεις- αυτά ακριβώς τα προβλήματα, τα οποία αύριο θα αποτελούν το λόγο διαμαρτυρίας των ίδιων ομάδων, αλλά τότε πλέον δικαιολογημένα και των υπόλοιπων φοιτητών.

» Τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση όλων των θεμάτων της καθημερινότητας, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με κλειστές διοικητικές υπηρεσίες.

» Κάθε ημέρα κατάληψης του κτιρίου της Διοίκησης, πέρα από το σημαντικό οικονομικό κόστος και την επιβάρυνση των υπαλλήλων, συνεπάγεται, για παράδειγμα αυτό τον καιρό, άλλη μια μέρα χωρίς προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για κτίρια τμημάτων εκτός της κεντρικής πανεπιστημιούπολης ή ανάλογη καθυστέρηση στις διαδικασίες του διαγωνισμού καθαριότητας για το επόμενο έτος ή εκτέλεσης τεχνικών έργων και προμηθειών» καταλήγει το κείμενο.

Ανησυχία στο ΤΕΙ Αθήνας για τις μετεγγραφές

Την ίδια στιγμή ανησυχία επικρατεί στο ΤΕΙ Αθήνας με το θέμα των μετεγγραφών φοιτητών.

Όπως προκύπτει από τους πίνακες των αιτούντων μετεγγραφή που διαβιβάστηκαν στο ίδρυμα, στο ΤΕΙ Αθήνας εισάγονται επιπλέον 853 φοιτητές προερχόμενοι από άλλα ιδρύματα της χώρας.

Αναλυτικά, 44 εξ αυτών προέρχονται από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, 142 από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, 61 από το ΤΕΙ Ηπείρου, 79 από το ΤΕΙ Θεσσαλίας, 73 από το ΤΕΙ Κρήτης, 73 από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, 79 από το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 49 από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, 134 από το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, 108 από το ΤΕΙ Πελοποννήσου και 11 από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

Η διοίκηση του ιδρύματος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, ζητάει «το υπουργείο Παιδείας να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει καταβάλλοντας το ποσό των 1.950 ευρώ για καθένα φοιτητή ανά έτος (μέσο κόστος φοίτησης βάσει στοιχείων του 2013) για τα επόμενα τέσσερα ακαδημαϊκά έτη.

Το ποσό αυτό, το οποίο ανέρχεται σε 1.663.350 ευρώ (853 φοιτητές Χ 1.950 ευρώ/φοιτητή ετησίως) μπορεί να προέλθει από αντίστοιχη μείωση του προϋπολογισμού των προαναφερθέντων ΤΕΙ, οι φοιτητές των οποίων μετέφεραν τη θέση τους στο ΤΕΙ Αθήνας.

Διευκρινίζεται ότι τα ανωτέρω δεν είναι τα τελικά αριθμητικά στοιχεία, διότι δεν έχουν προσμετρηθεί οι μεταφορές θέσεων για οικονομικούς, καθώς και για λόγους υγείας, οι οποίες αναμένεται να διαμορφώσουν το συνολικό αριθμό των μετεγγραφόμενων φοιτητών στο α\’ εξάμηνο σπουδών σε περισσότερους των 1.200, με συνέπεια το προαναφερθέν ποσό να διαμορφώνεται αντίστοιχα σε 2.340.000 ευρώ (1.200 φοιτητές Χ 1.950 ευρώ/φοιτητή ετησίως).

«Όπως αντιλαμβάνεστε, η μη υλοποίηση των ανωτέρω θα έχει ολέθριες συνέπειες για το ΤΕΙ Αθήνας, τις οποίες προφανώς απεύχεστε, για τον σκοπό αυτό αναμένουμε από εσάς να φροντίσετε για την άμεση εκταμίευση των απαραίτητων κονδυλίων» καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ιδρύματος.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook