Θετικά μηνύματα «εξέπεμψε» το EuroWorkingGroup για την Ελλάδα. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου παρουσίασαν στις Βρυξέλλες στους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ την πρόοδο των διαπραγματεύσεων των Παρισίων.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στο EuroWorking Group έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα.

«Αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς, αλλά και ότι σε άλλους τομείς υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δείπνο του EuroWorkingGroup έγινε εκτεταμένη αναφορά στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και στα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές, με τους αξιωματούχους της ευρωζώνης να δείχνουν ικανοποιημένοι με την απόσταση που έχει διανύσει η Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το Eurogroup μάλλον θα προτιμούσε να γίνει μια ακόμη προσπάθεια για ολοκλήρωση της αξιολόγησης επί ελληνικούς εδάφους, πριν εξετασθούν σενάρια για παράταση του τρέχοντος προγράμματος της χώρας.

Έτσι, τα μέλη του EuroWorkingGroup ζήτησαν από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται πως νωρίτερα κοινοτικές πηγές κοντά στο Euroworking Group μιλούσαν για ενδεχόμενη παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος από τρεις έως έξι μήνες. Ωστόσο, τα επιχειρήματα των κ.κ. Αναστασάτου και Παπασταύρου φαίνεται πως μετέστρεψαν το αρχικό κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, κομβικό ρόλο διαδραμάτισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους πολιτικούς προϊσταμένους της τρόικας, αλλά και με ηγέτες της ζώνης του ευρώ.

Υπογραμμίζεται πως μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα.

Χαρδούβελης: Η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα

«Δουλεύουμε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να αποφύγουμε την αβεβαιότητα», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει πρόοδος και συμφωνία σε μία σειρά από θέματα και τώρα επιχειρούν να κλείσουν τις εκκρεμότητες.

Στελέχη του Ευρωσυστήματος που ρωτήθηκαν από το in.gr για ενδεχόμενη επιστροφή των κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) και Κλάαους Μαζούχ (ΕΚΤ) στην Αθήνα ανέφεραν πως σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα θα γίνουν μάλλον την Παρασκευή.

Κάποιες άλλες πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι βάσει της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα, η ολοκλήρωση των συζητήσεων εντός του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να είναι ρεαλιστικός στόχος.

in.gr