Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται με προβάδισμα 7,5 μονάδων έναντι της Νέας Δημοκρατίας σε νέα δημοσκόπηση, αλλά οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τις κυβερνητικές ικανότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε και την κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,5% με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί στο 20%.

Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 6,5% και ακολουθούν το Ποτάμι με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, η ΕΛΙΑ με 3,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5% και η ΔΗΜΑΡ 1%. Άλλο κόμμα 8,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι το 17% του δείγματος. Στα ποσοστά δεν περιλαμβάνονται η αποχή και η επιλογή Άκυρο/Λευκό.

Διχασμένοι για τον Πρόεδρο

Η δημοσκόπηση αποδεικνύει πως οι πολίτες είναι μοιρασμένοι όσον αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το 46% των ερωτηθέντων να δηλώνουν πως δεν θέλουν εκλογές και πως η εκλογή νέου Προέδρου από αυτή τη Βουλή θα ήταν καλύτερο για τη χώρα. Το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι η Βουλή πρέπει να διαλυθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές τώρα.

Καμία εμπιστοσύνη

Το ότι οι πολίτες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στους πολιτικούς επίσης αποδεικνύεται και από αυτή τη δημοσκόπηση. Το 47% πιστεύει πως κανένας από τους υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα συγκεντρώσει τις 180 ψήφους που απαιτούνται, ενώ μόλις στο 42,5% πιστεύει πως θα βρεθεί το πρόσωπο που θα τα καταφέρει.

Από εκεί και πέρα, το 65,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αντίθετα από το 25,5%. Το θέμα είναι πως οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Το 63% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά και μόλις το 24% θεωρεί πως μπορεί να τα καταφέρει.

Η γεωγραφική κάλυψη της δημοσκόπησης είναι το σύνολο της επικράτειας και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 21 – 24 Νοεμβρίου 2014.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook