ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ δάνειο προκειμένου η Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις έως το 2014 με αντάλλαγμα την πώληση σχεδόν ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας και στην επιβολή υψηλών φόρων που θα πλήξουν όλους τους Ελληνες φορολογούμενους κατέληξαν, όπως όλα δείχνουν, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην ευρωζώνη. Το σχέδιο για το νέο δάνειο, που θα προσεγγίζει τα 60 έως 65 δισ. ευρώ και θα συνοδεύεται από ένα μνημόνιο 2 αναμένεται να εγκριθεί στα τέλη Ιουνίου από τους αρχηγούς των κρατώνμελών της Ε.Ε. στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντησή που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Λουξεμβούργο δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πάρει το επόμενο πακέτο κεφαλαίων διάσωσης: «Περιμένω από τα μέλη της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, η οποία διήρκεσε δυόμισι ώρες. Ο ίδιος επεσήμανε ότι

η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα βοήθεια προς τη χώρα. Τόνισε επίσης ότι η συμφωνία για πρόσθετο δανεισμό δίνεται στην Ελλάδα υπό ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις. Αναλυτικά, έως το 2014 η χώρα μας, με δεδομένο ότι δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές για να δανειστεί, θα χρειαστεί περίπου 80 έως 85 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει στο παρελθόν.
Το ποσό αυτό θα καλυφθεί με:

■ ένα νέο δάνειο από τις χώρες της ευρωζώνης, ύψους κοντά στα 35-40 δισ. ευρώ,
■ έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 25 δισ. ευρώ και
■ τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην «ανακύκλωση» του χρέους που λήγειτην τριετία 2012-14 περί τα 20 δισ. ευρώ.
Αν και η όλη διαδικασία δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, εκτιμάται ότι στην ανακύκλωση (εθελοντική επιμήκυνση) θα συμμετάσχουν ελληνικές τράπεζες και ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και όχι ξένες τράπεζες, έτσι ώστε να μη θεωρηθεί το γεγονός credit event (πιστωτικό γεγονός).

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας φαίνεται να έχουν συμφωνήσει ότι το ενδεχόμενο χρεοστάσιο της Ελλάδας αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη και το ευρώ και κατά συνέπεια
όπως υποστηρίζει εδώ και καιρό η ΕΚΤ- «αποκλείεται να επιτραπεί να συμβεί…». Στη βάση αυτή, συμφωνήθηκε να προταθεί στους υπουργούς Οικονομικών το πακέτο αυτό με την προαναφερθείσα σύνθεση ώστε, με τη συμμετοχή των ιδιωτών που προβλέπει, να επιτρέπει την πολιτική του διαχείριση σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, όπου υπάρχει πρόβλημα να περάσει από τα κοινοβούλιά τους.

Η πρόταση αυτή έχει ακόμα πολλές τεχνικές εκκρεμότητες τόσο στο δεύτερο όσο και στο τρίτο σκέλος της, δηλαδή στο πώς θα διασφαλιστούν τα 25 δισ. ευρώ των αποκρατικοποιήσεων, όπως επίσης και το πακέτο των 20 δισ. ευρώ της συμμετοχής των θεσμικών επενδυτών. Διπλωματικές πηγές στη Γερμανία εξηγούν ότι «ήδη υπάρχουν κάποιες
προτάσεις, οι οποίες εφόσον ωριμάσουν πολιτικά θα μπορούσαν να απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, διαφορετικά θα συζητηθούν μετά το καλοκαίρι και εφόσον οι συνθήκες παραμείνουν ομαλές».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook