Το παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων διοργανώνει, σε συνεργασία με το φοιτητικό σύλλογο της Φιλοσοφικής Σχολής του Ρεθύμνου του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:  

"Από τη θεωρία... στην πράξη: η Αρχαιολογία στο στόχαστρο. Οι σχέσεις εργασίας στην αρχαιολογία και το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού."

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 2/12/2014 και ώρα 16:00 στο αμφιθέατρο Δ37Α.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων αναφέρονται τα εξής:

"Τα τελευταία πέντε χρόνια της οικονομικής και πολιτικής επιτροπείας Τρόικας-ΔΝΤ και Ε.Ε. προωθούνται με αμείωτη ένταση οι πιο αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές, που έχει γνωρίσει η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Η κυβέρνηση, υπηρετώντας τα "εθνικά συμφέροντα" της "ανάπτυξης", έχει στραφεί σε ολομέτωπη επίθεση ενάντια στο λαό, τους εργαζόμενους, ενάντια σε κάθε εργατική, κοινωνική και δημοκρατική κατάκτηση. Στην πραγματικότητα μοναδικός της στόχος είναι να υπηρετήσει τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, τις ανάγκες υπερσυσσώρευσης κερδών για το κεφάλαιο μέσα από την υπερκμετάλλευση των εργαζομένων, την απαξίωση-ξεπούλημα των δημόσιων-κοινωνικών δομών και υπηρεσιών και τον εκφοβισμό της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο τομέας του Πολιτισμού απειλείται συθέμελα από την εφαρμογή του νέου Οργανισμού στο ΥΠΠΟΑ. Η παρείσφρυση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας δε μεθοδεύεται πλέον μόνο μέσα από τις επισφαλείς και εξοντωτικές σχέσεις εργασίας, αλλά και μέσα από την σταδιακή, αλλά γοργή, υποβάθμιση και συρρίκνωση των θεσμών και υπηρεσιών προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Στο στόχαστρο του κεφαλαίου είναι πλέον η περιστολή των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων των δημόσιων φορέων, που σχετίζονται με δημόσια αγαθά και την κοινωνική πρόνοια (ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ), με σκοπό την όλο και μεγαλύτερη υπαγωγή των λειτουργιών τους στην ιδιωτική σφαίρα συμφερόντων.

Στο ζοφερό αυτό φόντο το παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων διοργανώνει, σε συνεργασία με το φοιτητικό σύλλογο της Φιλοσοφικής Σχολής του Ρεθύμνου του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: Από τη θεωρία... στην πράξη: η Αρχαιολογία στο στόχαστρο. Οι σχέσεις εργασίας στην αρχαιολογία και το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού."