Έντεκα ακρωτηριασμένα πτώματα – πολλά από τα οποία ήταν μάλιστα αποκεφαλισμένα, απογυμνωμένα και απανθρακωμένα – εντόπισαν οι μεξικανικές Αρχές στην πόλη Ιγκουάλα, όπου τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν απαχθεί και σφαγιαστεί 43 φοιτητές!

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, αναμένεται να προτείνει συνταγματικές αλλαγές για την απλοποίηση της χαοτικής δομής της μεξικανικής αστυνομίας, στον απόηχο της πρωτοφανούς απαγωγής και της θεωρούμενης πλέον ως βέβαιης δολοφονίας των φοιτητών που έχει συνταράξει την κοινή γνώμη.

Και πώς όχι όταν δέχεται ασφυκτική πίεση από την κοινωνία να αναλάβει δράση, ώστε να τερματιστεί η ατιμωρησία και η βαρβαρότητα στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας. Διεφθαρμένοι αστυνομικοί είναι μάλιστα αυτοί που κατηγορούνται για την απαγωγή των 43 φοιτητών στο νοτιοδυτικό Μεξικό, το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι άνδρες της τοπικής αστυνομίας, αφού απήγαγαν τους φοιτητές, τούς παρέδωσαν στα μέλη ενός καρτέλ ναρκωτικών, τα οποία (πιστεύεται ότι) τους δολοφόνησαν, καίγοντας ακολούθως τα πτώματά τους.

«Το Μεξικό δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι», είπε ο Πένια Νιέτο σε μήνυμά του προς τους πολίτες. «Μετά την Ιγκουάλα, το Μεξικό πρέπει να αλλάξει», συμπλήρωσε.

Ο Πένια Νιέτο θα προτείνει στο Κογκρέσο μια σειρά μεταρρυθμίσεων: να διαλυθούν όλες οι δημοτικές αστυνομίες (καθώς θεωρείται ότι σε αυτές έχει παρεισφρήσει το οργανωμένο έγκλημα) και να αντικατασταθούν από αστυνομικές διευθύνσεις σε πολιτειακό επίπεδο, σε κάθε μία από τις 32 πολιτείες της χώρας. Το νέο μοντέλο θα σημάνει τη μετάβαση από «1.800 και πλέον αδύναμες δημοτικές αστυνομίες, που είναι εύκολο να διαφθείρονται από τους κακοποιούς, σε 32 ισχυρές διευθύνσεις ασφαλείας», σημείωσε επίσης ο πρόεδρος της χώρας, προσθέτοντας ότι θα στείλει στη βουλή ένα πακέτο νόμων ζητώντας την αναθεώρηση των σχετικών άρθρων του Συντάγματος την ερχόμενη Δευτέρα.

Παράλληλα, ο Πένια Νιέτο ανακοίνωσε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των δημοτικών Αρχών, αλλά και την καθαίρεσή τους εάν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι «εμπλέκονται στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος».

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Πένια Νιέτο ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από δύο χρόνια, υποσχόμενος να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη στο Μεξικό, όπου περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2007 λόγω της βίας που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook