Υπέρ της διάσπασης της Google ως λύση για τις κριτικές απέναντι στον αμερικανικό κολοσσό ότι ευνοεί τις δικές του υπηρεσίες στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησής του, ψήφισε την Παρασκευή το Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του BBC, οι ευρωβουλευτές δεν έχουν την αρμοδιότητα/ ισχύ να επιβάλουν κάτι τέτοιο, αλλά το εν λόγω ψήφισμα αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στον γίγαντα του χώρου του Διαδικτύου.

Αμερικανοί πολιτικοί και φορείς που έχουν να κάνουν με τον χώρο του εμπορίου εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το αποτέλεσμα του ψηφίσματος.

Σημειώνεται ότι σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέθε Βέσταγκερ, η οποία και έχει «κληρονομήσει» την υπόθεση που είχε ξεκινήσει το 2010, λόγω διαμαρτυριών ανταγωνιστών της εταιρείας, που είχαν ζητήσει διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η Google προβάλει τις υπηρεσίες της σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα, του πώς αντιγράφει υλικό από άλλες σελίδες για να το συμπεριλάβει στις υπηρεσίες της, περιορισμούς που επιβάλλονται σε διαφημιστές όταν μεταφέρουν τις διαφημιστικές τους εκστρατείες σε ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης και την «αποκλειστικότητα» γύρω από την πώληση διαφημίσεων σχετικά με όρους αναζήτησης.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν δεν έχει αποφασίσει ποτέ στο παρελθόν τη διάσπαση μιας εταιρείας, και πολλοί εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να κάνει κάτι τέτοιο τώρα- ωστόσο το κλείσιμο της εν λόγω υπόθεσης αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Επιτροπή. Η συγκεκριμένη πρόταση υποβλήθηκε από τον Αντρέας Σουάμπ, γερμανό Χριστιανοδημοκράτη και τον Ισπανό φιλελεύθερο Ραμόν Τρεμόζα, που πρότειναν τον διαχωρισμό των μηχανών αναζήτησης από άλλες εμπορικού χαρακτήρα υπηρεσίες, με την επιδίωξη της εξομάλυνσης της εν λόγω «αρένας» στην Ευρώπη.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Guardian, οι Σουάμπ και Τρεμόζα τόνισαν ότι δεν είναι ιδεολογικά εναντίον της Google, αλλά τάσσονται κατά των μονοπωλίων.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook